TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.07.2010 11:01:17

Vláda zamítla návrh ČSSD na zrušení poplatků ve zdravotnictví

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Vláda ve středu zamítla návrh sociálně demokratických poslanců na zrušení regulačních zdravotnických poplatků.

Předkladatelé považují placení poplatků za neslučitelnou s Listinou základních práv a svobod, podle ní mají Češi právo na bezplatnou zdravotní péči. Premiér Petr Nečas (ODS) poznamenal, že Ústavní soud opakovaně konstatoval, že poplatky v rozporu s ústavou nejsou.

Regulační poplatky ve zdravotnictví zavedla vláda Mirka Topolánka (ODS) na počátku roku 2008. Za návštěvu lékaře od té doby pacient platil 30 korun, za návštěvu pohotovosti 90 korun, za položku na receptu 30 korun a za pobyt v nemocnici nemocní začali platit 50 korun za den. Zároveň byl stanoven limit maximální možné částky zaplacené za poplatky ročně. Peníze, které pacient vydal nad tuto mez, se mu vrátily. Proti nepopulárním poplatkům se vzedmula vlna odporu, stala se symbolem opozičního boje. K ní se přidali i někteří vládní poslanci, především z KDU-ČSL a SZ, a kabinet pod tlakem některé parametry systému zmírnil. Snížil limit maximální částky zaplacené za poplatky a od plateb osvobodil některé sociální skupiny.

Levice se v minulém období snažila několikrát poplatky zrušit nebo výrazně omezit. Socialisty ovládnuté kraje po krajských volbách v roce 2008 začaly poplatky zaplacené v krajských zařízeních pacientům vracet. Tuto praxi několikrát odmítly soudy, ministerstvo vnitra a nakonec i Evropská komise. Po sněmovních volbách v roce 2010, kdy levice nezískala většinu v dolní komoře parlamentu, regiony od proplácení postupně upustily. V této praxi pokračuje pouze Plzeňský a Středočeský kraj, ovšem v omezené podobě. O proplacení musí pacient požádat sám krajský úřad.

Nová středopravicová vláda poplatky rušit nehodlá, změní se pouze platba za položku na receptu. Nahradí ji jednotná částka ve výši 30 korun.

Naopak zvýšit by se podle premiéra měl poplatek za hospitalizaci. Za den strávený v nemocnici by měl pacient zaplatit minimálně 100 korun s tím, že ceny budou odstupňovány podle úrovně takzvaných hotelových služeb.

Premiér počítá také se zvýšením platby u lékařů specialistů, pokud k nim pacient přijde bez doporučení obvodního lékaře. "Posíleny budou kompetence a odpovědnost primární péče a zvýšena bude regulace za návštěvu ambulantního specialisty bez doporučení," řekl Nečas. O konkrétní výši těchto poplatků se však strany zatím nedohodly.

Petra Kotvová, kotvova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688