TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.07.2010 02:30:01

Ministři projednají rušení poplatků, omezení imunity i žádost o peníze kvůli červnovým povodním

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Žádost do Bruselu o peníze na likvidaci protipovodňových škod, omezení imunity zákonodárců nebo návrhy z dílny ČSSD - přímá volba hlavy státu a změna pravomocí prezidenta, zrušení regulačních poplatků a celostátní referendum. To jsou návrhy, jimž se ve středu bude věnovat nová vláda.

Nečasův kabinet ve středu projedná žádost, kterou připravuje ministerstvo financí, o čerpání peněz z Fondu solidarity EU na likvidaci povodňových škod v červnu 2010 v Moravskoslezském, Olomouckém, Jihomoravském a Zlínském kraji. V případě, že Evropská komise (EK) žádost schválí, ČR má dle platných pravidel možnost získat nejvýše zhruba 130 milionů korun.

Získanými prostředky by bylo možno zpětně uhradit výdaje na odstranění povodňových škod na nepojistitelném veřejném majetku, například úklidové práce a základní opravy infrastruktury, sítí a telekomunikací. Z fondu není možné financovat odstraňování škod způsobených soukromým osobám a podnikům, ani škody z oblasti zemědělství. ČR efektivně využila Fond solidarity EU po povodních v roce 2002, kdy rozsah škod dosáhl přibližně 70 miliard korun, Česko z fondu tehdy čerpalo asi čtyři miliardy korun.

Fond solidarity EU byl založen po rozsáhlých povodních v roce 2002, které zasáhly významnou část Evropy. Prostředky z Fondu solidarity nejsou nárokové, žádost detailně posuzuje Evropská komise.

Vláda se bude zabývat také návrhem trojkoalice, který omezuje poslaneckou imunitu pouze na dobu trvání mandátu. Dosud platí, že pokud sněmovna odepře trestní stíhání svého člena, je trestní stíhání vyloučeno navždy. To však podle navrhovatelů, mezi kterými jsou i předsedové všech tří stran koalice, není vhodné. Předkládaný návrh se věnuje problematice imunity členů komor parlamentu a soudců Ústavního soudu.

Nečasova vláda také projedná návrh poslanců ČSSD na zrušení regulačních zdravotnických poplatků. Předkladatelé považují placení poplatků za neslučitelné s Listinou základních práv a svobod, podle ní mají Češi právo na bezplatnou zdravotní péči. Návrh ale zřejmě vláda shodí ze stolu, protože noví ministři poplatky rušit nehodlají.

Regulační poplatky ve zdravotnictví zavedla vláda Mirka Topolánka (ODS) na počátku roku 2008. Socialisty ovládnuté kraje po krajských volbách v roce 2008 začaly poplatky zaplacené v krajských zařízeních pacientům vracet. Tuto praxi několikrát odmítly soudy, ministerstvo vnitra a nakonec i Evropská komise. Po sněmovních volbách v roce 2010, kdy levice nezískala většinu v dolní komoře parlamentu, regiony od proplácení postupně upustily. V této praxi pokračuje pouze Plzeňský a Středočeský kraj, ovšem v omezené podobě. O proplacení musí pacient požádat sám krajský úřad.

Kabinet má na programu rovněž poslanecký návrh zákona o konání celostátních referend z pera ČSSD. Podle navrhovatelů by se měla všelidová hlasování vyhlašovat ve výjimečných případech jako prvek přímé demokracie. Referendum by podle nich mělo být doplňkovou formou přímé demokracie k zastupitelské demokracii, a mělo by se konat při rozhodování o zásadních otázkách politiky státu.

Norma počítá s tím, že návrh na vyhlášení referenda může prezidentu republiky podat skupina nejméně 80 poslanců, nejméně 33 senátorů nebo vláda. Prezident vyhlásí referendum do 30 dnů. Může být vyhlášeno také na základě petice s nejméně 200 tisíci podpisy, potom prezident svolá lidové hlasování do 60 dnů. Pokud by se referendum mělo konat do půl roku před volbami do sněmovny nebo krajských zastupitelstev, pak hlasování prezident vyhlásí na stejný termín jako volby.

Koaliční strany však počítají s vlastním návrhem na zavedení celostátního referenda do českého právního řádu. Prosazovaly ho především Věci veřejné. Při dojednávání koaliční smlouvy občanští demokraté vyjednali, že referendum nebude vyhlašováno pro základní otázky obrany, daní a lidských práv. Na rozdíl od návrhu ČSSD, který požaduje pouze 200 tisíc podpisů občanů pro svolání referenda, stanovuje koaliční návrh tuto hranici na 250 tisíc.

Vládní tým posoudí i socialistický návrh zákona o přímé volbě prezidenta, kterého by tak občané volili již v roce 2013. Podle této předlohy by prezidenta mohla navrhovat skupina 40 poslanců, 17 senátorů, nebo občan ČR starší 18 let, jehož návrh podpoří petice s nejméně 50 000 podpisy. Předkládaný návrh podle nich neusiluje o zásadní změnu rozsahu pravomocí prezidenta republiky a zachovává i model zavedený ústavou, která rozlišuje na jedné straně rozhodnutí prezidenta, k jejichž platnosti je nezbytný spolupodpis předsedy vlády, a na straně druhé jeho rozhodnutí, k nimž se kontrasignace nevyžaduje.

Přímá volba by podle místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) proces volby občanům přiblížila, zprůhlednila a zároveň by zvýšila prestiž hlavy státu. Některé pravomoci by se však změnily, prezidentovi návrh bere pravomoc sám ukončit nebo nezahájit trestní stíhání. Podle ČSSD by tato kompetence musela být nově doprovázena i spolupodpisem premiéra. Stejný osud by měl potkat i současnou praxi jmenování členů bankovní rady České národní banky (ČNB). V této problematice má nyní prezident volné ruce, ale podle návrhu by volbu guvernéra či dalších členů rady měl prezidentovi ještě schválit premiér. "Dost pochybuji, že bychom našli ještě nějakou další parlamentní demokracii, v níž by prezident mohl jmenovat členy centrální banky, jak se mu zlíbí," vysvětlil Zaorálek.

Koaliční strany však pravděpodobně přijdou s vlastním návrhem přímé volby hlavy státu, na níž se shodly v povolebních vyjednáváních o programových kompromisech.

David Jareš, jares@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688