TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  14.07.2010 12:41:01

Vybrali jsme toho nejlepšího možného kandidáta na primátora, tvrdí Schwarzenberg (14.7.2010)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Bývalý guvernér České národní banky (ČNB) Zdeněk Tůma je to nejlepší, co můžeme Praze nabídnout, řekl ve čtvrtek předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Potvrdil tak, že strana počítá s Tůmou jako možným primátorem metropole.

"Někoho takového najít, je malý zázrak," konstatoval Schwarzenberg a upozornil na schopnosti a zkušenosti bývalého guvernéra. Schwarzenberg se také domnívá, že lepšího kandidáta nelze v současné době najít.

Šéf TOP 09 upozornil, že to nebyla lehká volba, a to především pro samotného Tůmu. "V případě vítězství ho čeká velmi těžká práce," upozornil. Tůma se jako možný primátor metropole bude muset potýkat s intrikami a nepřátelským bojem, pozice guvernéra ČNB byla proto podle Schwarzenberga v tomto ohledu mnohem klidnější činnost.

První místopředseda strany Miroslav Kalousek zdůraznil, že s Tůmou přichází velká podpora. Sice zatím není členem strany, ale podle předsedy strany projevil o stranickou legitimaci zájem. V této souvislosti se také ministr financí zmínil, že spolupráci TOP 09 přislíbili bývalý ministr financí Eduard Janota a zdravotnický expert Rudolf Zajac.

"Vážím si nabídky TOP 09," uvedl v tiskovém prohlášení Tůma, který je na dlouhodobě plánované dovolené v zahraničí. V prohlášení upozornil, že s působením v politice po své rezignaci v ČNB nepočítal, ale přesvědčil ho argument Karla Schwarzenberga, že je teď příležitost změnit způsob vedení hlavního města. A také podle jeho slov přispět k ekonomickým reformám. "Obojí je pro mě velká výzva," uzavřel.

Předseda pražské TOP 09 František Laudát připomněl, že příští týden ve středu bude muset Tůmu ještě schválit krajský výbor. Domnívá se, že to nebude žádný problém, protože nominace byla už v průběhu jednání konzultována se členy pražské organizace. Laudát zdůraznil, že Praha bude potřebovat konsolidovat finance.

Laudát se o vítězství TOP 09 ve volbách nebojí. Problém ale podle něj bude, aby strana získala takovou podporu, aby mohla nominovat kandidáta na primátora. "Kolují jisté neověřené pověsti o dohodách o povolební spolupráci mezi částí pražské ODS a stranou Věci veřejné," upozornil. Domnívá se tedy, že to nebude o tom pouze vyhrát, ale s jak velkým náskokem strana nakonec zvítězí. Sám však spíše počítá s koaliční spoluprací.

Ve funkci guvernéra působil Tůma od prosince 2000. Postu se předčasně vzdal k letošnímu 30. červnu. Jeho mandát měl původně skončit v únoru 2011, nechtěl ale končit ve stejnou dobu jako většina členů bankovní rady. Ve funkci Tůmu nahradil Miroslav Singer.

Tůma se narodil se v roce 1960 v Českých Budějovicích. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Absolvoval studijní pobyty ve Velké Británii, Nizozemí a USA. V letech 1993 - 1995 působil jako poradce ministra průmyslu a obchodu. O tři roky později působil v Evropské bance pro rekonstrukci a rozvoj, v jejímž představenstvu zastupoval Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto.)

Denisa Čermáková, cermakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688