TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  12.07.2010 17:21:01

Týden: Poslanec Šnajdr získal levně byt na pražském Smíchově

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Bývalému náměstkovi z ministerstva zdravotnictví a novému poslanci Marku Šnajdrovi (ODS) prodala v roce 2005 radnice Prahy 5 půdní byt na Smíchově výrazně pod cenou. Šnajdr prostory získal za 661 tisíc korun, cena ale měla být minimálně dvakrát vyšší, informoval o tom časopis Týden.

Rozestavěný půdní byt, budoucí mezonet, měří 101 metrů čtverečních a v době odkoupení procházel již dva roky rekonstrukcí. Šnajdr za byt zaplatil 661 tisíc korun, metr čtvereční ho tak přišel na 6,5 tisíce.

Tržní cena přitom tehdy byla nejméně dvakrát vyšší. "Metr čtvereční nezrekonstruované půdy se tehdy na Smíchově pohyboval v ceně kolem 12 tisíc korun. Dnes by to bylo kolem 15 tisíc korun," okomentovala pro Týden prodej Adéla Hybler Majerová z Realitní skupiny Sting. Podle ní majitel na případném prodeji po rekonstrukci zcela jistě vydělá, cena stometrového mezonetového bytu na Smíchově se pohybuje kolem pěti milionů korun. "V nabídce máme jeden stejně velký půdní prostor dokonce za devět milionů korun," přiblížila.

Starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS), který již v minulosti čelil kritice kvůli nevýhodné privatizaci bytů, informace Týdnu dementoval. S návrhem na privatizaci půdních prostor podle svých slov nemá nic společného, projekt připravil a vypracoval první místopředseda Prahy 5 Petr Horák (ODS). Jančíkův podpis byl prý jen formální.

"Na půdní prostor, který byl upraven do stavu hrubé stavby, byla vypsána veřejná soutěž. Do ní se přihlásili v tomto případě čtyři zájemci a pan Šnajdr nabídnul 3,14 milionu korun, což byla nejvyšší nabídka a byla vyšší než minimálních požadovaných 2,49 milionu korun. Po odečtení té sumy, kterou MČ Praha 5 zaplatila firmě RK Sever za předchozí stavební práce, zůstalo v pokladně MČ Praha 5 celkem 661 tisíc korun. Za zbytek byla z pohledu statiky a zajištění celého domu kompletně rekonstruována střecha a související prostory," uvedl k tomu starosta Prahy 5.

Podle Jančíka navíc nešlo o koupi bytu, ale pouze o koupi prostoru připraveného pro vestavbu bytu. Úprava měla zahrnovat rekonstrukci střechy, sanaci prostoru, vyvedení kanalizace, vody a elektřiny.

"Za metr takto připravených ploch zaplatil vítěz soutěže Marek Šnajdr 31089,10 koruny za metr čtvereční. Tvrzení o 6,5 tisících za metr čtvereční je naprosto absurdní a porovnávání s tržní cenou nezrekonstruované půdy je nemožné, neboť záleží na reálném stavu objektu a míře nutných investic, které v tomto případě byly značné a pan Šnajdr je zaplatil v plné výši v rámci vysoutěžené ceny," dodal Jančík s tím, že časopis Týden požádal o doplnění chybné zprávy.

Poslanec Marek Šnajdr také žádné pochybení nepřipouští. "Není to byt, ale neobyvatelná půda určená na stavbu bytu," vysvětlil a pokračoval: "Nekoupil jsem ji, ale vysoutěžil ve veřejné soutěži za tržní cenu."

Na Praze 5 však nejde o první podivný prodej nemovitosti. Před třemi lety se například radnice zbavila pod cenou dvou smíchovských domů. Zatímco nájemníci měli možnost odkoupení bytů za 20,7 milionu korun, byl odhlasován prodej jiným zájemcům, a to za cenu o bezmála čtyři miliony nižší za 16,8 milionu.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688