TNBiz (TN.cz)
Reality  |  12.07.2010 05:30:02

Pozemkový fond loni vydal restituční majetek v hodnotě téměř 350 milionů korun

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - V roce 2009 vypořádal Pozemkový fond ČR (PF) nároky oprávněných osob (restituentů) v celkovém objemu 345,81 milionu korun. Uvádí se to ve výroční zprávě fondu za minulý rok, kterou se má na svém jednání v pondělí zabývat Vláda ČR.

Fond tak podle zprávy vypořádal loni nároky restituentů v objemu o 52,8 procenta vyšším než v předchozím roce. Nároky oprávněných osob byly přitom vypořádány jednak převodem náhradních pozemků, budov a staveb, jednak zápočtem na úhradu kupní ceny pozemků prodávaných podle zákona o prodeji půdy a dále poskytnutím finanční a peněžité náhrady.

Loni také proběhlo celkem pět kol veřejné nabídky pozemků podle zákona o půdě. Fond v nich nabídl restituentům celkem 2 400 hektarů náhradních pozemků, přičemž zájemci se přihlásili o 560 hektarů.

Také v loňském roce pokračoval proces odstátňování zemědělských pozemků podle zákona o prodeji půdy. Od roku 1999, kdy tento zákon nabyl účinnosti, PF přitom prodal nebo převedl téměř půl milionu hektarů pozemků. Konkrétně prodal fond v uvedeném období 684 tisíc pozemků o celkové výměře 485 100 hektarů za cenu 21,8 miliardy korun. Dalších zhruba 26 tisíc pozemků o celkové výměře 8 900 hektarů převedl PF bezúplatně na obce, veřejné vysoké školy a veřejné výzkumné instituce.

K 31. 12. 2009 tak pozemkový fond spravoval zemědělskou půdu o celkové rozloze 273 tisíc hektarů, (asi o 50 tisíc hektarů méně než na konci roku 2008) a ostatní majetek (budovy a stavby) v zůstatkové hodnotě 2,7 miliardy korun. Kromě toho fond ke konci loňského roku spravoval 653 bytů, o 143 méně než v předchozím roce.

Ke konci loňského roku evidoval PF pohledávky v nominální hodnotě 17,3 miliardy korun, což představuje meziročně nárůst o 1,1 procenta. Z celkového objemu tvořily pohledávky před lhůtou splatnosti zhruba 94,2 procenta (16,3 miliardy korun), zbývající část tvořily pohledávky po lhůtě splatnosti (přibližně v hodnotě jedné miliardy korun).

Celkové příjmy pozemkové fondu dosáhly v loňském roce 2,294 miliardy korun a výdaje 2,858 miliardy korun. Na konci loňského roku měl fond na svých účtech 3,720 miliardy korun.

Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688