Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  07.07.2010 14:19:19

Výhled pro 3Q - Krize není zažehnána - doporučujeme zachovávat obezřetnost

Výhled Saxo Bank pro 3. čtvrtletí roku 2010:

 

Saxo Bank, specialista na obchodování a investice, ve svém ekonomickém výhledu pro třetí čtvrtletí roku 2010 uvádí, že krize není zažehnána a že trhy budou negativně reagovat na pokračování obrovské nerovnováhy na trzích státních dluhopisů. Banka v dohledné budoucnosti i nadále očekává zachování velmi nízkých úrokových sazeb.

 

Banka předpokládá pokles cen akcií, protože pravděpodobné zpomalení hospodářského růstuČíně a pokračující destabilizace dluhopisových trhů v zemích PIIGS (Portugalsko, Itálie, Irsko, Řecko, Španělsko) si vyžádá reakci méně insolventních členů eurozóny a neúprosné škrty ve vládních výdajích.

 

“Očekává se, že výsledková sezóna bude úspěšná, ale spíše z důvodu snižování nákladů než růstu celkových výnosů,“ říká David Karsbol, hlavní ekonom Saxo Bank.  Karsbol v dohledné době neočekává růst inflace a celkových výnosů. K negativnímu pohybu u akcií přispějí také obavy z přehodnocení úrokových sazeb hypotékUSA, dalšího nárůstu nesplácených hypoték a zpožděných splátek.

 

„Současná dluhová krize v zemích PIIGS není zažehnána a jediným způsobem, jak z ní vybřednout, je mnohem rychlejší a mnohem dramatičtější snižování rozpočtových deficitů, než tomu bylo doposud. Rozhazovačná vládní politika vytěsňuje soukromé investice a spotřebu a očekáváme, že trhy budou negativně reagovat na pokračování obrovské nerovnováhy na trzích státních dluhopisů. Např. rozpočtové škrty v Německu jsou dobrým začátkem, ale nejsou dostatečné,“ dodává Karsbol.

 

„Je zřejmé, že akciovým trhům začínají znovu dominovat makroekonomická témata. Neočekáváme, že by výnosy postihl druhý pokles, spíše se ustálí na současných úrovních. Podniky budou pravděpodobně vykazovat dobré výsledky, proto se můžeme dočkat krátkodobého oživení ochoty riskovat. S problémy, které odhalila krize, jsme se ale zatím nevypořádali. Volatilita devizových trhů se v reakci na to pravděpodobně prudce zvýší, takže investorům doporučujeme i nadále zachovávat obezřetnost,“ dodává Karsbol.

 

Výhled pro 3. čtvrtletí roku 2010 se zaměřuje na následující oblasti:

 

Všeobecný komentář k vývoji na trzích

Velký rozpočtový deficit je překážkou hospodářského růstu, což platí obzvláště v současném prostředí, pro nějž je typický nedostatek volných peněz. Podle Saxo Bank se trh bude muset obávat ještě větších disproporcí způsobených pokračujícím rozhazováním státních peněz, čehož jsme byli svědky již při květnovém výprodeji. Analytici jsou ale zároveň také přesvědčeni, že zavládne jistý optimismus v souvislosti s vyššími podnikovými výnosy, které firmy oznámí v následující výsledkové sezóně.

 

Makroekonomická prognóza

Ve Spojených státech stimulační opatření již nyní ochabují a ve druhé polovině roku dojde pravděpodobně k jejich úplnému ukončení. Saxo Bank se domnívá, že koncem roku by ukončení stimulačních opatření mohlo mít na hospodářský růst negativní vliv. Může dojít k utlumení investiční aktivity v důsledku malého využití stávajících kapacit a v důsledku situace v rezidenčním sektoru, kde je velký převis neprodaných nemovitosti. V případě Japonska Saxo Bank očekává další růst, ovšem jeho tempo pravděpodobně zvolní. Vývozem tažený růst pravděpodobně utrpí v důsledku oslabování eura. Saxo Bank je přesvědčena, že fundamentálním problémem většiny zemí v eurozóně je bezpochyby příliš vysoká zadluženost. Hospodářskou aktivitu však ohrožují také další bezprostředně hrozící problémy. Soukromá spotřeba ve třetím čtvrtletí zpomalí a k lepšímu vývoji situace nepřispěje ani ochablý pracovní trh.

 

Výhled vývoje na měnových trzích

Saxo Bank očekává, že situace v eurozóně se bude i nadále výrazně projevovat na obecné ochotě riskovat. Analytici se domnívají, že trhy tomuto tématu věnují až příliš velkou pozornost ve srovnání s dalšími makroekonomickými tématy, která by se mohla v následujícím čtvrtletí dostat do popředí,. Mezi tato témata patří například problém zemí komoditních měn, které trpí pod tíhou obrovské realitní bubliny, úsporná opatření a nové snahy o oddlužování veřejných financí, nebo možná debata o nadějích vkládaných do růstu Číny a rozvíjejících se trhů.

 

Výhled vývoje na akciových trzích

V případě akciových trhů analytici předpokládají v druhé polovině roku 2010 další překážky, což způsobí, že riziková prémie se bude po delší období držet na vyšších úrovních, a povede v letech 2011 a 2012 k nižším očekávaným výnosům.

 

Výhled vývoje na komoditních trzích

I ve třetím čtvrtletí bude přetrvávat nechuť k riziku způsobená obavami ohledně výše státních dluhů a následného rizika recese ve tvaru W. Analytici se domnívají, že letošních maxim již bylo. Neustále posilující dolar v kombinaci se zpomalujícím globálním oživením způsobí, že trh bude dobře zásoben, a následkem toho vznikne tlak na pokles cen.

 

Úrokové sazby

Strategický tým Saxo Bank i nadále pro dohlednou budoucnost očekává politiku velmi nízkých úrokových sazeb.

Slávka Bilá
Saxo Bank Central Eastern Europe Group

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

05.05.2023Bankovní krize v USA není zažehnána ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
04.02.2021ČNB zachovává sazby i jejich další výhled Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
09.07.2019Argumenty pojišťoven o trestání za obezřetnost nejsou na místě MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
11.09.2017USA: Rozpočtová krize zažehnána Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688