TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  02.07.2010 13:21:01

Koalice se shodla, že učitelé dostanou přidáno

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Koalice v pátek uzavřela kapitolu školství a shodla se, že na platy učitelů příští rok půjde 2,1 miliardy korun a o rok později další čtyři miliardy. O státních maturitách vláda rozhodne do začátku školního roku.

Po roce 2012 se nebudou dále zvyšovat mzdové prostředky, platy nebudou dále růst, ale vláda nasměruje úsilí na zvyšování nástupních platů začínajících pedagogů. Předmětem dohody však není náborový příspěvek 180 tisíc korun navrhovaný novým ministrem školství Josefem Dobešem (VV).

"Skončí praxe, že nástupní plat byl 13 tisíc, bude jistota minimálně 20 tisíc korun pro všechny," řekl předseda VV Radek John.

Do září vláda rozhodne, zda proběhnou státní maturity v roce 2011. Poté by se konala generální zkouška, na základě které by se definitivně rozhodlo, zda maturity skutečně proběhnou. Nečas se osobně domnívá, že dojde k odkladu maturit. "Generální zkouška má svůj smysl, prokáže životaschopnost projektu," zdůraznil.

"Dohodli jsme se také na tom, že budou srovnávací zkoušky pro žáky pátých a devátých tříd," konstatoval Nečas. John k tomu dodal, že od srovnávacích zkoušek se budou odvíjet odměny učitelů. "Bude tak vyvíjen tlak na učitele, aby měli co nejlepší výsledky," řekl John.

Nová vláda chce také podporovat a motivovat výzkumné univerzity. "Nechceme plošnou podporu průměru, ale selektivní podporu vysokého nadprůměru," popsal Nečas.

Nejzazším termínem spuštění systému půjček, grantů a studijního spoření je podle Nečase rok 2013. "Bude to minimálně rok s předstihem před zavedením odloženého školného," informoval Nečas s tím, že toto opatření nebude retroaktivní.

Straničtí lídři také rozhodli, že část výnosu z loterií půjde na podporu sportovních aktivit dětí a mládeže.

V problematice vztahu církve a státu se vyjednavači shodli, že tuto otázku budou řešit. "Musí dojít k narovnání vztahů a napravení křivd," dodal. Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga se musí tato otázka co nejrychleji vyřešit.

V pátek tak K9 uzavřela šestou ze sedmi programových kapitol. Zbývá ještě zdravotnictví, nad kterým se vyjednávači sejdou ve středu.

Denisa Cermáková, Petra Kotvová, cermakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688