TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  29.06.2010 13:56:01

Rath: České zdravotnictví se nezadržitelně řítí do finanční krize

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - České zdravotnictví se na přelomu let 2010 a 2011 dostane do hluboké finanční krize, nasvědčuje tomu současná státní politika v této oblasti. Nebudou peníze na léky ani léčbu pacientů, prohlásil v úterý středočeský hejtman a místopředseda ČSSD David Rath.

"Vláda odmítla navýšení plateb státu za státní pojištěnce. Před tímto krokem důrazně varuji, protože české zdravotnictví se nezadržitelně řítí do finanční krize," řekl Rath a pokračoval: "Bez navýšení se koncem tohoto roku dostaneme do vážných problémů, pacienti se nedostanou k léčbě a ani k lékům. Ten postup je nezodpovědný vůči nemocným lidem."

Podle stínového ministra zdravotnictví za sociální demokraty se musí postoj státu ke zdravotnictví radikálně změnit. V souvislosti s tím se Rath vyjádřil také k některým opatřením vznikající koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Ta v pondělí uzavřela jednání právě v expertní skupině zdravotnictví.

"Rodící se koalice říká, že si lidé za lepší péči budou moci připlatit. To je ale třeba vysvětlit. Dnes je situace taková, že například o tom, kterou endoprotézu pacient dostane, rozhoduje lékařský tým. Ten může bezplatně předepsat i dražší typ endoprotézy například pro mladé sportovce. To ale skončí," řekl Rath. Domnívá se, že pacienti budou muset po zavedení standardů na lepší endoprotézy doplácet až kolem 100 tisíc korun. "Výsledek je tedy dost děsivý, v budoucnu trojkoalice nechce pacientům dopřát moderní a technologicky vyspělou lékařskou péči," dodal s tím, že ČSSD zásadně nesouhlasí se zavedením "chudinských" standardů.

Místopředseda sociální demokracie však zároveň dodal, že se strana v oblasti zdravotnictví nebrání například vyjednávání s Věcmi veřejnými. S těmi by se podle Ratha mohla ČSSD dohodnout na zrušení poplatku za položku na receptu.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688