TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  28.06.2010 12:51:01

Předseda ODS Petr Nečas se stal premiérem (28.6.2010)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - (Zprávu jsme celkově aktualizovali.)

Prezident Václav Klaus jmenoval v pondělí šéfa ODS Petra Nečase premiérem. Česká republika bude mít od této chvíle dva ministerské předsedy, vládnout bude nadále tým premiéra Jana Fischera v demisi.

Fischerova vláda povede zemi do té doby, než prezident Klaus jmenuje novou. Prezident vyzval novopečeného premiéra k tomu, aby vládu sestavil co nejdříve. Připomněl, že dobu, co je v úřadě hlavy státu, tedy sedm a čtvrt roku jmenoval již šestého ministerského předsedu. "To opravdu nesvědčí o mimořádné stabilitě," řekl Klaus. Byl by rád, kdyby žádného dalšího premiéra do konce svého funkčního období už nemusel jmenovat.

Klaus se podle svých slov na spolupráci s Nečasem těší. "Jmenováním Petra Nečase jmenuji někoho, koho dlouhá léta znám, koho si vážím. Dobře si vzpomínám na první chvíli, když jsem ho uviděl na jakémsi volebním mítinku v květnu roku 1992. Už tehdy se mi zdál jako mladý a nadějný a teď to dotáhl až do funkce předsedy vlády," řekl Klaus.

Nečas by rád sestavil vládu do poloviny července, aby kabinet mohl začít co nejdříve pracovat na státním rozpočtu. "Budu pracovat tvrdě, abych vám, pane prezidente, mohl co nejdříve představit nový kabinet. Tato země potřebuje stabilní, dělnou vládu, která bude řešit důležité problémy," řekl. Připomněl, že jedním z nejdůležitějších úkolů, které stojí před novým kabinetem je rozpočtová stabilita. "Pan prezident mi rozhodně neříkal, koho by ve vládě chtěl nebo nechtěl," řekl novopečený premiér. Přiznal, že mu Klaus udělil několik velmi důležitých rad, další podrobnosti odmítl sdělit s tím, že šlo o soukromý rozhovor.

Nový ministerský předseda přišel s převratným rozhodnutím, odmítl ochranku. "Nevidím k tomu žádný důvod, nehrozí mi žádné specifické nebezpečí. Není to žádný výraz nedůvěry vůči policistům z ochranné služby, to jsou naopak stoprocentní profesionálové a já si jejich práce vážím. Chci ale, aby výkon úřadu předsedy vlády byl hodně civilní," řekl Nečas. Rozhodně se nebude s rodinou stěhovat ani do Kramářovy vily, sídla českých premiérů, a nebude jezdit vozy značky Audi. "Jako český premiér budu jezdit českými auty," dodal.

Obsazení křesel v budoucí trojkoaliční vládě je zatím předmětem tvrdých vyjednávání, ačkoliv zástupci jednotlivých stran tvrdí, že o jménech ani postech se dosud nejednalo. Před týdnem sice podepsali rozdělení ministerstev v poměru šest pro ODS, pět pro TOP 09 a čtyři pro VV. Strany ale nejsou spokojené. TOP 09 dohodu zpochybňuje a Věci veřejné prosazují svého předsedu Radka Johna na ministerstvo vnitra, pokud se tak nestane, do vlády nevstoupí.

Nečas po setkání s prezidentem znovu označil ultimátum Věcí veřejných o křesle ministra vnitra za zbytečně silácké a neprofesionální. "Je třeba jednat u jednacího stolu korektně a bez ultimát. Personální otázky začneme řešit ve chvíli, kdy budeme mít vyřešenou většinovou programovou shodu, tu zatím nemáme," konstatoval.

Zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných budou v pondělí odpoledne pokračovat v jednání. Jednat by mělo vedení budoucí trojkoalice ve formátu K9 a také jednotlivé expertní týmy. Měla by se uzavřít kapitola práva, veřejné správy a boje proti korupci. "Chceme začít jednat také o dalších okruzích, jako je podnikání a veřejné finance," dodal.

Pavlína Heřmánkova, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688