TNBiz (TN.cz)
Investice  |  24.06.2010 20:13:06

K podpisu smluv mezi Havránkovou a státem ve čtvrtek definitivně nedojde

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - K podpisu smluv mezi farmářkou Ludmilou Havránkovou a státem ve čtvrtek definitivně nedojde, protože Havránková je v nemocnici a nemůže se jednání účastnit. Tiskový mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka Mediafaxu potvrdil, že dalším postupem se bude zabývat v pondělí vláda.

Pondělní usnesení kabinetu přitom jako poslední možný termín podpisu smluv uvádí právě čtvrtek. Podle vládního vyjednavače Michala Frankla se Havránková omluvila s odkazem na svůj zdravotní stav, s čímž ovšem vládní usnesení nepočítá.

Ředitelství silnic a dálnic Havránkové nabídlo, že za ní bude vyslána delegace, aby mohlo k podpisu dojít. Tato varianta se uskutečněna a další postup v celé kauze bude řešit v pondělí vláda.

Havránková a její sestra Jaroslava Štrosová v dokumentu, který má Mediafax k dispozici, dále v pondělí uvedly, že pokud vláda projedná a odsouhlasí znění parafovaných smluv, jsou připraveny tyto smlouvy podepsat v souladu s postupem, který již dříve stanovil stát. Tento postup předpokládal, že vláda nejprve schválí znění parafovaných smluv a následně dojde k podpisu státem i Štrosovou a Havránkovou.

Obě sestry prohlašovaly, že jsou připraveny k podpisu smluv i navzdory tomu, že ocenění směňovaných pozemků nepovažují za správné, protože bylo provedeno v časové tísni a nezohledňuje některé podstatné skutečnosti. Dále uvedly, že smlouvy uzavřou i přesto, že v důsledku termínu stanoveného státem se vytvořila časová tíseň. "Určitým problémem stále zůstává přístupnost pozemků, ale nepochybuji, že i to se časem vyřeší. Jinak všechny problémy kolem katastrálních map, posudků a dalších věcí jsou za námi," řekl Mediafaxu již dříve David Štros, právní zástupce Jaroslavy Štrosové, s tím, že podle jeho názoru k dohodě nakonec dojde.

Kabinet premiéra Jana Fischera již dříve rozhodl o vyvlastnění pozemků, které patří Štrosové, protože nebyly k dispozici podepsané smlouvy. Na základě intervence doktora Štrose však vláda pozastavila platnost svého rozhodnutí do 21. června.

Spor kolem pozemků, přes které by dálnice D11 měla vést, se táhne už šestnáct let. Farmářka a majitelka inkriminovaných pozemků Ludmila Havránková je odmítla odprodat a požadovala výměnu za jiný kus půdy. V únoru navrhla Fischerova vláda výměnu, podle které by měla Havránková za své tři hektary půdy dostat jiné tři hektary a k tomu ještě dalších zhruba 150 hektarů státních pozemků do nájmu.

Jednání se nakonec na dlouho zasekla na malém pozemku o rozloze cca 1400 metrů čtverečních, které sestry vlastní. Proti vyvlastnění se dlouhodobě staví i premiér Jan Fischer, který se celou dobu snažil o dohodu.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688