TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.06.2010 12:01:06

V čele sněmovny bude zástupce ODS, dohodla se trojkoalice

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Post předsedy Poslanecké sněmovny obsadí kandidát ODS, funkce místopředsedů si mezi sebe rozdělí TOP 09, Věci veřejné (VV) a ČSSD, řekl v pondělí předseda občanských demokratů Petr Nečas.

"Na dnešním jednání jsme se dohodli, že ODS nominují kandidáta na post předsedy sněmovny, TOP 09, VV a ČSSD obsadí svými kandidáty posty tří místopředsedů," řekl Nečas s tím, že komunisté ve vedení sněmovny nebudou.

Budoucí vládní trojkoalice tak smetla ze stolu návrh ČSSD, která jako vítěz voleb a zároveň budoucí opoziční strana chce ve funkci předsedy sněmovny svého člověka, a to Lubomíra Zaorálka.

Horkou kandidátkou na post předsedkyně sněmovny je novopečená první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Ta má s vedením dolní komory velké zkušenosti, v minulém volebním období totiž působila jako její první místopředsedkyně a po odstoupení předsedy sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD) převzala odpovědnost za její fungování. Sama také během víkendového kongresu ODS projevila zájem ve vedení Poslanecké sněmovny zůstat.

Místopředsedkyněmi sněmovny by se mohly stát Kateřina Klasnová (VV) a Vlasta Parkanová (TOP 09). O kandidatuře Parkanové musí ještě rozhodnout poslanecký klub strany. Podle zákulisních informací má však plnou podporu od stranického vedení.

"Lituji, že se zřejmě nepodaří vytvořit zvyk, kdy by nejsilnější opoziční strana získala křeslo šéfa sněmovny. My jsme nejdříve garantovali, že bychom se v budoucnu zachovali stejně. Byl to test toho, jak vážně myslí vznikající koalice vytvoření lepší atmosféry a konsenzu ve sněmovně," řekl agentuře Mediafax místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

V pondělí odpoledne se ve sněmovně mají sejít zástupci všech parlamentních stran a tématem jejich diskuse by opět mělo být rozdělení výborů a funkcí v dolní komoře.

Poslanecká sněmovna se sejde na svém prvním jednání v úterý 22. června odpoledne. Na programu budou poslanci mít například složení slibu, volbu vedení sněmovny či zřízení výborů a stanovení počtu jejich členů.

Denisa Cermáková, Filip Nachtmann, cermakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688