Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  18.06.2010 15:33:23

Týdenní komentář: Akciové trhy se vzpamatovaly, optimismus má však své limity

Výpůjčky španělských bank od ECB na rekordní úrovni. Euro se dále zotavovalo vůči dolaru. Příznivý vývoj na globálních akciových trzích a oslabující dolar podpořily cenu ropy.

Akcie vstoupily do týdne s pozitivní náladou a dokázaly ustát další snížení ratingu Řecka agenturou Moody’s. Pozornost se soutředila na aukce státních dluhopisů některých zemí eurozóny. Nově emitováné dluhopisy Irska, Belgie i Španělska zaznamenaly solidní poptávku, výnosy v rámci aukcí musely být však podstatně vyšší než před několika týdny. Dobře naladěný sentiment živil poptávku zejména po cyklických titulech. Akcie bank, těžařů i technologické tituly stály v popředí zájmu kupců. Určitou nervozitu na trzích udržovala situace ve španělském bankovním sektoru. Na trhu se objevovaly zprávy, že si španělské banky vypůjčují rekordní částky od ECB, neboť jen velmi těžko získávají likviditu na mezibankovním trhu. Úplně nejlépe nedopadl ani německý index ekonomické nálady ZEW. Přesto zajímavé technické úrovně k nákupům udržovaly na burzách příznivý vývoj. Index S&P500 se během týdne dostal do plusových hodnot za letošní rok a přehoupl se přes 200-denní klouzavý průměr. Ve svém smutném příběhu pokračovaly akcie BP a důsledky spojené s denně diskutovanou kauzou havárie ropné plošiny udržují dusno nad celým energetickým sektorem. Kurz akcií BP se pod tlakem prohlášení amerických politiků dostal na nové 13-leté minimum. V průběhu týdne přišla britská ropná společnost s informací, že nebude vyplácet dividendy po zbytek roku a vytvoří fond pro kompenzaci nákladů spojených s havárií postupně až do výše 20 mld. dolarů. To cenu BP stabilizovalo. Zotavení na trzích ukázalo koncem týdne své limity a smíšená americká makrodata a opatrná prohlášení některých korporací ohledně budoucích zisků (např. firma FedEx) uvedla burzy ve stagnaci.

Zdá se, že nejhorší pesimismus kolem společné evropské měny polevil. Naznačují to dvě události, které se během týdne objevily. Jednak agentura Moody‘s snížila rating řeckých dluhopisů o čtyři stupně do statutu „junk“, trhy však reagovaly klidným způsobem. Konec konců Moody‘s pouze zaostávala, protože všechny ostatní agentury již Řecko neinvestičním stupněm ohodnotily. Ještě před pár týdny by taková zpráva vytvořila na euru prodejní vlnu. Nyní to už nebyla informace, která stojí za reakci, trh se zajímá pouze o skutečně nové zprávy. Aténské úřady navíc ihned uvedly, že snížení ratingu není ohodnocením konsolidačního úsilí země. Za druhé zde byla spekulace kolem Španělska, které se údajně chystá požádat EU a MMF o finanční pomoc. Přesto všechno pokračovalo euro v zotavení až k úrovni 1,240 vůči dolaru. Jedná se ale spíše o pohyb kvůli extrémně otevřeným pozicím proti euru (a jejich zavírání) než z důvodu fundamentálních faktorů.

Na pozadí posilujících akciových trhů a oslabujícího dolaru dokázala cena ropy (a komodit vůbec) přehlížet slabší ekonomická data a kontrakt na WTI posílil na úroveň 77 dolaru za barel. Současný trend cenového vývoje ropy ukazuje, že pohyb na akciovém a devizovém trhu je momentálně důležitější než tržní fundamenty.

Michal Doležal, analytik Commerzbank

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688