TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  18.06.2010 03:30:01

Ředitelství silnic a dálnic chce vyvlastnit pozemek pro dálnici D3 u Tábora

Mediafax

TÁBOR (MEDIAFAX) - Pozemek, který by měl být součástí připravované dálnice D3 u Tábora a jehož majitel ho údajně nechce prodat, chce nechat Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vyvlastnit. Ředitel ŘSD František Petroušek pro agenturu Mediafax uvedl, že v pátek začne jednání o tomto kroku.

Jde o pozemek o rozměru desítek metrů čtverečních, kvůli kterému nemohou u motelu na obchvatu Tábora pokračovat práce na stavbě dálnice D3, jež má spojit Prahu s Českými Budějovicemi. Případ připomíná kauzu statkářky Havránkové, kvůli jejímž pozemkům se táhne už 16 let spor ohledně dostavby dálnice D11 u Hradce Králové.

“Majitel pozemku u Tábora Miroslav Josef Bezecný sice tvrdí, že se chce se státem dohodnout, ale s námi nekomunikuje," tvrdí Petroušek. "Dosud vůbec nevíme, zda mu jde o samotnou podstatu odporu vůči dálnici nebo o peníze. Není člověk, kterému by pan Bezecný na tuto otázku odpověděl," podotkl Petroušek.

Ředitelství silnic a dálnic, které nabízí vlastníkovi částku v řádu stovek tisíc korun, se proto rozhodlo, že po mnoha neúspěšných jednáních zahájí přípravu procesu vyvlastnění. "Doufáme, že vyvlastnění proběhne ve standardním termínu a nebude se to nadále prodlužovat tak, aby bylo možné ve stavebních pracích pokračovat," dodal Petroušek.

Sám majitel pozemku, kterého zastupuje jeho syn a nechává za sebe vyjednávat právníky, se ke kauze nevyjadřuje.

Pozemek nelze stavebně obejít. Pokud by se nepodařilo vyvlastnění a majitel pozemek neprodal, mohla by stavební firma maximálně vybudovat v úseku jen jednu polovinu dálnice. Druhou by pak musela dokončit až po vyřešení sporu. To ale může trvat i mnoho let.

ŘSD mělo před časem šanci pozemek získat. Byl totiž součástí exekuce, údajně proto, že jeho majitel neplatil koncesionářské poplatky. Vedení Ředitelství silnic a dálnic chtělo exekuci uhradit, a tím pozemek získat. Nakonec ale syn Bezecného dluh uhradil a stát přišel o jednu z možností, jak lokalitu získat.

Celá výstavba 25 kilometrů dlouhého úseku mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí, který měl být hotový už v červnu příštího roku, se tak nejméně o rok zpozdí. Přitom před dvěma lety tehdejší jihočeský hejtman Jan Zahradník a tehdejší premiér Mirek Topolánek (oba ODS) novinářům při pokládání základního kamene úseku dálnice D3 slibovali, že se plánované termíny stoprocentně stihnou. V současné době je situace jiná. "Podle mého názoru se po úseku bude jezdit nejdřív na podzim za dva roky. A to také proto, že nám někde ještě stále chybí stavební povolení v některých úsecích stavby,“ řekl předseda Sdružení pro výstavbu D3 a R4 a senátor Pavel Eybert (ODS).

Peníze na stavbu plánovaných úseků jsou. Jen pro letošní rok jsou ve Státním fondu dopravní infrastruktury rezervovány přes tři miliardy korun pro dálnici D3 a chystanou rychlostní silnici R3. Nový úsek z Tábora do Veselí nad Lužnicí by pomohl a ulehčil dopravě v Plané nad Lužnicí a Soběslavi, přes které denně projede přes 30 tisíc automobilů.

Zatím je z komunikace D3 hotový šestnáctikilometrový úsek z Mezna, ležícího na rozhraní Středočeského a Jihočeského kraje, do Tábora.

René Kekely, kekely@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688