Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  17.05.2001 10:02:11

Akcie: Pražská burza ve středu pod tlakem dalšího výprodeje akcií Českého Telecomu opět oslabovala.

   

Ranní zpráva, trading Komerční banky

Datum : 17.5.2001
Komentář k trhům

       Pražská burza ve středu pod tlakem dalšího výprodeje akcií Českého Telecomu opět oslabovala. Ztráty Českého Telecomu se nepodařilo kompenzovat ani přírůstky akcií Českých radiokomunikací a Komerční banky. Index PX-D ve středu poklesl o 0,8% na 1110,9 bodu. Nejvíce oslabovaly akcie Českého Telecomu následovány ČEZem. Český Telecom se propadl o 2,9% na 326,1 a ČEZ ztratil 1,2%. Shodně jako ČEZ oslabily akcie Unipetrolu. Naopak, velmi silně během dne posilovaly České radiokomunikace, které si v jeden okamžik připsaly více než 6%. Nicméně, tento titul svoje zisky později zkorigoval. Posilovaly i akcie Komerční banky. Oběma titulům se dařilo v očekávání brzkého dokončení jejich privatizace. České radiokomunikace ve středu uzavřely se ziskem 3,3% zatímco Komerční banka si připsala 1,4% na 1073.

       Dnes očekáváme, že akcie budou posilovat taženy zprávami o privatizaci hlavním společností a také pozitivním vývojem na trzích v USA.

      

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akciové trhy včera velmi silně posilovaly taženy zpožděnou reakcí na snížení sazeb americké centrální banky. Nižší než očekávaná inflace podpořila očekávání dalšího uvolnění měnové politiky. Index DJIA včera posílil o 3,2% a uzavřel nad psychologicky důležitou hladinou 11000 bodů. Index Nasdaq vzrostl o 3,9% na 2166,4 bodu. Dařilo se hlavně Cisco Systems a Intelu. Trh podpořily pozitivní komentáře od společnosti Applied Materials a BEA Systems. Dařilo se tak hlavně výrobcům software jako je Siebel Systems a Veritas Software. Dnes nebudou zveřejněny žádné významné makroekonomické ukazatele, takže trhy budou moci korigovat svoje včerejší zisky.

       Německé akcie včera posilovaly, index Dax si připsal 1,3% na 6148,4 bodu a Nemax 50 posílil o 2,5% na 1753,5 bodu. Trh byl podpořen hlavně akciemi společnosti Bayer, která oznámila že získala licenci na prodej klíčového produktu v USA. Dařilo se i společnosti Volkswagen, který byl tažen výše spekulacemi o možném převzetí společnosti. Jako o kandidátovi se mluví o americké společnosti Ford. Posilovaly i akcie Adidas-Salomon poté co společnost vyloučila nákup podílu ve fotbalovém klubu Bayern Mnichov. Naopak, nedařilo se Deutsche Post v reakci na horší výsledky hospodaření. Dnes se očekává, že německé akcie budou pozitivně ovlivněny včerejším vývojem obchodování v USA.

      

       Komentář ke společnostem


      

       České radiokomunikace

      
TeleDanamark ve středu oznámil, že odevzdal zlepšenou nabídku na privatizaci 51% podílu v Českých radiokomunikacích. Nicméně, společnost neposkytla detailnější informace. Nejmenovaný vládní zdroj uvedl, že nová nabídka se blíží tomu co vláda očekávala. Podle něj by mohlo dojít k uzavření smlouvy mezi vládou a TeleDanmark do jednoho měsíce. Zprávy byly později potvrzeny FNM. Privatizační komise by měla tuto nabídku ohodnotit ještě ve středu večer a svoje rozhodnutí poté předá vládě.

       Poslední nabídka TeleDanmark činila 861na akcii, ale včetně práva na dividendu ve výši 395 na akcii. Čistá cena tak činila pouze 466 na akcii. Podle posledních informací zlepšil TeleDanmark svojí nabídku na více než USD 300m ( 11,7mld nebo 743 na akcii). V podstatě se TeleDanmark pouze vzdal požadovaného práva na výplatu dividendy.

      

       Privatizace

      
Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr včera uvedl, že vláda stále počítá s privatizací energetických a plynárenských společností v tomto roce. Dominantní výrobce elektřiny ČEZ a dovozce plynu Transgas by měly být prodány v jednom balíku spolu s regionálními distribučními společnostmi. Ministr průmyslu také uvedl, že se vláda bude snažit připravit privatizaci Unipetrolu tak, aby byla dokončena koncem tohoto roku nebo počátkem roku 2002.

       FNM včera uvedl, že očekává podepsání smlouvy s TelSource o společném postupu při prodeji jejich podílů v Českém Telecomu. Právě nekonečná jednání mezi vládou a TelSource prodloužila celý privatizační proces. Dříve se diskutovalo o dvou variantách, prodeji pouze státního podílu anebo prodeji kombinovaného podílu státu a TelSource se zbytkem akcií se počítalo uvést na trh.

       Podle našeho názoru jsou poslední problémy s výběry poradců a navazující zdržení privatizace jsou natolik závažné, což činí vládní cíle příliš ambiciózní. Očekáváme, že privatizace ČEZu a Transgasu by mohla být dokončena v první polovině roku 2002, zatímco Unipetrol by mohl být prodán ještě později.

      

       Česká spořitelna

      
Generální ředitel České spořitelny Jack Stack včera na valné hromadě banky uvedl, že v tomto roce by měla banka dosáhnout čistého zisku ve výši 1,3-1,4mld podle IAS. ROE by mělo dosáhnout 6%, což je v souladu s očekáváním banky. Česká spořitelna vyplatí celkem 22m na dividendách majitelům preferenčních akcií. Pokud se bance podaří dosáhnout v roce 2002 plánované ROE 18% tak by měl konsolidovaný čistý zisk banky dosáhnout 4-5mld. V tomto případě by mohla banka v roce 2002 vyplatit dividendu.

       Tyto zprávy by neměly mít dopad na akcie banky, vzhledem k tomu, že jsou v souladu v tržním očekáváním.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688