TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  17.06.2010 09:46:01

PROFIL: O post místopředsedy ODS bude bojovat poslanecký nováček Pavel Drobil

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Nováček v Poslanecké sněmovně, lídr kandidátky ODS v Moravskoslezském kraji Pavel Drobil, se chce dostat do vedení strany a obsadit jedno z křesel místopředsedů. O novém vedení občanských demokratů rozhodnou delegáti na kongresu ve dnech 19. a 20. června.

Do ODS vstoupil v roce 2000, dva roky působil jako poradce náměstků na ministerstvu financí. Po volbách v roce 2002 zasedl v zastupitelstvu města Bohumín. O dva roky později se vyšvihl na krajskou úroveň a byl zvolen zastupitelem Moravskoslezského kraje a členem krajské rady. Vykonával také post náměstka hejtmana pro ekonomický rozvoj a evropské struktury. Mandát krajského zastupitele obhájil v roce 2008.

Drobilovo jméno se ovšem často zmiňuje v souvislosti se seznamem kmotrů ODS, tedy mocných zákulisních hráčů. On sám tuto nálepku razantně odmítá, ovšem znalci poměrů ve straně vědí, že právě on je v podstatě šéfem moravskoslezské ODS, kterou oficiálně vede Zbyněk Stanjura.

Původní profesí právník je Drobil oficiálním kandidátem ODS na resort průmyslu a obchodu.

V době, kdy byl náměstkem hejtmana Moravskoslezského kraje, vedl klíčová jednání se společností Hyundai o umístění nové továrny v kraji. "Pro náš kraj byla kromě investice samotné naprosto klíčová také pozornost, kterou nám díky tomu věnovala média. Najednou se náš kraj stal atraktivním, zajímavým. Psychologický dopad byl obrovský, vstup společnosti Hyundai byl rozhodujícím podnětem pro rozvoj regionu," tvrdí Drobil.

Angažoval se ve sporu se společností Arcelor Mittal Ostrava kvůli enormnímu znečišťování životního prostředí v regionu. "Otevření tohoto tématu zafungovalo a následovala doslova lavina dalších aktivit, která v konečném důsledku přinutila vedení společnosti Arcelor Mittal změnit svůj přístup k ochraně ovzduší a investovat do ekologie," vzpomíná.

V květnových parlamentních volbách vedl kandidátku ODS v Moravskoslezském kraji. Občanští demokraté tam pod jeho vedením s dvanáctiprocentní ztrátou na ČSSD obsadili druhé místo.

Podporu Drobilovi v boji o post místopředsedy strany vyjádřil Petr Nečas, s největší pravděpodobností budoucí předseda ODS. O Drobilovi se hovoří jako horkém kandidátovi na post ministra průmyslu a obchodu v koaliční vládě ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Drobil se narodil 18. října 1971. V roce 1995 absolvoval práva na brněnské Masarykově univerzitě. O tři roky později složil advokátní zkoušky a věnoval se advokacii. Specializoval se zvláště na daňové a obchodní právo.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688