TNBiz (TN.cz)
Finance  |  16.06.2010 14:31:12

Janota přitvrdil, v příštím roce chce ušetřit až 68 miliard korun navíc

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministr financí Eduard Janota plánuje ve státním rozpočtu pro příští rok oproti původnímu plánu ušetřit dalších 68 miliard korun, příjmy chce zvýšit o 28,5 mld. , výdaje snížit o 39,5 mld. . Janotův plán zveřejnil ve středu server iHNed.cz.

„Od prvního ledna příštího roku Češi naplno pocítí, co v praxi znamená vyhnout se řeckému krachu. Hospodářským novinám se podařilo získat dlouho očekávaný návrh ministra financí Eduarda Janoty, kterým chce snížit schodek veřejných financí pod 140 miliard,“ píše server iHNed.cz.

Padesátistránkový plán, se kterým Janota v pondělí seznámil poradu ekonomických ministrů, je asi nejtvrdším úsporným balíčkem v historii. Bude-li se příští kabinet těchto doporučení držet, dotknou se peněženky každého obyvatele České republiky.

Na vyšších daních plánuje Janota vybrat do státního rozpočtu 28,5 miliardy korun navíc. Výdaje naopak plánuje proti výhledu na rok 2011 snížit o 39,5 miliardy korun. Celkem tak hodlá uspořit v rozpočtu na příští rok 68 miliard korun. Jen tak totiž může Česko podle Janotovy zprávy o přípravě státního rozpočtu dodržet svůj slib Evropské unii a snížit schodek pod 4,8 procenta HDP.

„Je to standardní materiál, na jehož základě se budou v červenci stanovovat výdajové rámce jednotlivých rozpočtových kapitol,“ řekl v úterý Hospodářským novinám Janota.

Kvůli snížení schodku stávající ministr financí například chystá zvýšit nižší sazbu DPH z 10 na 12 procent, což zvýší ceny potravin nebo léků, plánuje víc zdanit nejbohatší lidi s příjmem nad 141 tisíc hrubého měsíčně a vyšší daně chystá i pro živnostníky.

„Na záplatování děravého rozpočtu se ale nakonec mají podílet úplně všichni. Janota totiž chce, aby stát snížil měsíční slevu na dani pro jednotlivce z dnešních 2070 na 1970 korun, což znamená, že by všichni platili o stovku měsíčně vyšší daň,“ upozorňuje iHNed.cz.

Dost tvrdé by ale měly být i výdajové škrty. Kvůli nim Janota například hodlá zmrazit důchody a platy ústavních činitelů, o pět miliard plánuje snížit rodičovský příspěvek a víc než dvě miliardy navrhuje ušetřit na státních příspěvcích zdravotně postiženým. Víc než deset miliard chce ovšem Janota údajně ušetřit i na provozu ministerstev a na stavbě silnic a dálnic či železnic.

Škrty budou nakonec kvůli špatnému vývoji letošního rozpočtu výraznější, než se čekalo. Ministerstvo financí totiž na základě základních makroekonomických ukazatelů z letošního dubna upravilo výhled příjmů a výdajů pro rozpočty na léta 2011 a 2012 a jeho úředníci došli k závěru, že by třeba v roce 2011 oproti původně plánovaným 187 miliardám narostl deficit o dalších 22 miliard korun.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688