TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  16.06.2010 00:30:04

E15: Prodej majetku ČT budí pochyby radních

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Už za několik týdnů spustí ředitel České televize Jiří Janeček rozsáhlý rozprodej zbytného majetku, ČT se chce zbavit například rekreačních chalup nebo pozemků v Podolí a na Kavčích horách. Jak ale informuje středeční vydání deníku E15, proces prodeje budí pochybnosti části Rady ČT.

Janeček totiž hodlá postupovat podle nedávno schválených pravidel, která nechce zveřejnit. „Pravidla jsem schválil rozhodnutím generálního ředitele. To nemusím zveřejňovat, jsou to interní dokumenty, vnitřní zákon České televize,“ namítl Janeček. Ještě na počátku roku tvrdil, že vše musí být „maximálně transparentní, čisté jako Ježíš“.

Dozorčí komise Rady ČT neměla k pravidlům podle zdrojů E15 připomínky. Některým členům rady se ale tajnosti nelíbí. „Majetek ČT je veřejný, není žádný důvod, aby pravidla pro hospodaření s ním byla tajná,“ prohlásil radní Jan Prokeš. To potvrzuje i Transparency International. „Česká televize je podle zákona o svobodném přístupu k informacím povinný subjekt a žádný její vnitřní pokyn tajný být nemůže, pokud neobsahuje osobní údaje,“ sdělil její ředitel David Ondráčka. K Janečkově postupu má výhrady i radní Dana Makrlíková. „Pan Janeček vždycky tvrdí, že nám všechno ukáže, ale ve výsledku nám nic neukáže. Doufám, že vše proběhne transparentně,“ uvedla.

Podle Janečka každý prodej majetku musí schválit Rada ČT. Ve věcech kontroly hospodaření televize se radní obracejí na dozorčí komisi rady. Ta však byla odvolána minulý týden. Jako důvod byly uvedeny pouze obecné a vágní argumenty.

Jedním z prvních návrhů na prodej budou podle Janečka rekreační chaty na Sázavě a na Moravě a pozemky televize v Podolí, na kterých částečně stojí areál bazénu. Televize se hodlá zbavit i pozemku na Kavčích horách za televizí. „Na všechno najmeme lidi, specialisty, ať je to profesionální. Já tady na to nemám lidi. Firmy by měli vybírat naši obchodníci nebo provozní ředitel Vladimír Karmazín,“ uvedl Janeček.

Prodej nemovitostí na Kavčích horách vzbudil kontroverze již loni. Radní Makrlíkové se nelíbilo, že Janeček chtěl na podzim prodat pozemky o výměře přes osm tisíc metrů čtverečních firmě Fospo za 4,7 milionu korun. Vzhledem k lukrativní poloze s výhledem na řeku Vltavu by se podle ní dalo získat mnohem více, až skoro sto milionů. Janeček poté zmrazil všechny prodeje do přijetí jednotných pravidel.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688