Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  15.06.2010 11:09:56

Tento týden přišla komoditám záchrana v podobě rychlejšího asijského růstu

Lepší než očekávaná ekonomická data z Číny, Austrálie a Japonska přispěly k poměrně klidnému týdnu na burzách a investoři se vraceli do rizikových aktiv.

Chuť riskovat se zvýšila a dolar tak odevzdal část svých předchozích zisků. Prodej vládních dluhopisů Španělska a Itálie dopadl dobře, což vedlo k zúžení spredů na německých státních dluhopisech. To ale ještě nestačilo k tomu, aby se euro vrátilo nad hladinu 1,2150, což naznačuje, že na trhu stále přetrvává nervozita ohledně státních dluhů a problémy se mohou šířit i směrem na východ.

Index Reuters Jefferies CRB má za sebou dobrý týden. Přidal 2,8%, ale stále zůstává v pásmu 247 až 259. Tzv. soft komodity jako například cukr nebo káva přidaly více než sedm procent, rostly i ostatní sektory. Zemní plyn dosáhl svého cíle na úrovni 5,00 USD, ovšem nakonec za celý týden procento ztratil.

Americká lehká ropa WTI rostla tento týden o 3,5 procenta, investoři ji nakupovali zároveň s tím, jak dolar ztrácel půdu pod nohama. Růst ceny nad 75,80 USD se ukázal jako velmi krátkodobý a cena se vrátila zpět do pásma, kde zůstane do té doby, než se ukáže, kam směřuje vývoj poptávky a nabídky a také vývoj dolaru. Maloobchodní prodeje v Americe dopadly o něco hůře, než se očekávalo. To dostalo pod tlak energetický sektor, protože to vzbuzuje obavy z možnosti dvojité recese.

Technicky zatím WTI ropa s dodáním v červenci neukazuje, že by měla namířeno k vyšším cenovým hladinám. Sledujte případný závěr nad 75,80 USD. To by mohlo otevřít prostor k růstu až k ceně 78,50. Podpory se nachází na 72,75 USD a 69,50 USD.

Zlato
dosáhlo nového rekordu 1 252, což se ale zároveň ukázalo jako silná rezistence a následovalo tak vybírání zisků. Celkové investice do ETF fondů pokračují v růstu a dosáhly úrovně 65,4 milionů uncí, což je více než 2000 tun.

Warren Buffet se minulý týden přidal k George Sorosovi a k jeho názoru, že na zlatě vzniká bublina. Ovšem Soros, který narozdíl od Buffeta zlato drží, prohlásil, že cena ještě může nějakou dobu růst s tím, jak do zlatých fondů stále přitékají nové peníze, které ženou cenu výše.

Pokud tedy je současné situace bublinou, stojí za to se podívat na to, jak je tržní bublina charakterizovaná. Vrchol bubliny zpravidla doprovází prudký nárůst ceny, která neuvěřitelně šplhá stále vzhůru. V případě zlata je cena od začátku roku výše “pouze” o 12 procent. Slabší dlouhé pozice by mohly být ukončeny při poklesu po 1 195 USD, přičemž dlouhodobí investoři by pravděpodobně čekali až na prolomení podpory na ceně 1 145 USD.

Ohledně dalšího vývoje jsme opatrní, i když částky investované do fondů bezprecedentně rostou. Jít proti trendu nevypadá moudře, ale investoři by měli být připraveni na případný výstup z pozic v případě, že by došlo k výprodeji. Rezistence na úrovni 1 250 UAS je poměrně pevná, další překážkou může být překonání rostoucí trendové linie na úrovni 1 375 USD. Podpory tvoří ceny 1 195 USD, 1 165 USD a 1 145 USD.


Poměr ceny zlata ke stříbru se snížil ze 70 (cena zlata/cena stříbra) na 67, což signalizuje, že stříbro roste rychleji. Tento vývoj by mohl pokračovat, alespoň krátkodobě, graf stříbra totiž neatakuje maxima a má tak další prostor k růstu.

Cena kukuřice konečně minulý týden nalezla podporu, když americké úřady oznámily, že zásoby klesly více, než se čekalo. To mohlo nastat v důsledku používání kukuřice jako zdroje pro výrobu etanolu, náhražky ropy. Americký kongres totiž ustanovil minimální podíl etanolu, který má být přimícháván do ropných paliv na 10 %. Producenti etanolu požadovali zvýšení na 12 %.

Ceny klesaly hlavně kvůli výborným pěstitelským podmínkám na Středozápadě, které budeme i nadále sledovat. Futures na kukuřice s prosincovým dodáním ztrácí za rok 20 % a podporu našly na ceně 353, tedy na minimech ze září.

Zmíněné oznámení tedy poskytlo další podporu obchodní strategie pro kukuřici long a pšenic short. V průběhu minulého měsíce kukuřice překonala pšenici o 10 % a díky povinnému přidávání do paliv by mohl tento vývoj pokračovat.


Rezistence na prosincové kukuřici je na 372, pak 392 a 400. Podporu pak poskytuje cena 353.

Ve zkratce ostatní komodity:

Káva Robusta, která se používá k výrobě instantní kávy a směsí ve čtvrtek a v pátek silně rostla. Příčinou bylo snížení zásob ve Vietnamu. Export největšího světového vývozce tohoto druhu kávy klesl o 20 % a evropské zásoby se snížily. Arabica, kvalitní káva převážně z Brazílie, přidala díky zprávám na kávě Robusta na burze v New Yorku 7 %, Robusta rostla o 11 %.

Metrická tuna se v březnu obchodovala na minimech za 1 282 USD, Robusta s dodáním v září stála v pátek 1 538 USD a zajišťovací pozice byly pokryty. Jakmile se trh stabilizuje, dostaví se pravděpodobně další prodejci a převáží dlouhodobé fundamenty, které ukáží na dobré zásoby.

Měď zažila první růstový týden od výprodejů, které se na trh dostavily v březnu. Příčinou je slabší dolar a také čísla o vývoji čínského exportu a lepší nálada na trhu. Přestože jsme v minulém týdnu viděli zrychlující se asijský růst, domníváme se, že Čína ho bude muset přibrzdit silněji, než trh očekává. Pokud by k tomu skutečně došlo, ceny základních kovů by se ve třetím a čtvrtém kvartálu ocitly po tlakem. U mědi vidíme riziko dalšího poklesu, zejména koncem roku. Tento pokles by mohl měď připravit o veškeré zisky, které nabyla od jara 2009.

Ole S. Hansen – komoditní stratég Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.09.2023Eurodolar přišel o většinu zisků z tohoto týdne ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
14.09.2022Ethereum Merge přijde již tento týden cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
07.04.2021Do Pardubického kraje přijde tento týden přes 18 tisíc vakcín pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
12.10.2020Co sledovat v tomto týdnu na komoditách? Jiří Tyleček (XTB)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688