TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  14.06.2010 13:06:12

Czech Top 100: Český export loni propadl o 125 miliard korun

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Český export se loni kvůli krizi propadl o 125 miliard korun (16 procent), největším vývozcem zůstala společnost Škoda Auto. Vyplývá to z výsledků žebříčku Největších vývozců České republiky, které v pondělí zveřejnilo sdružení Czech Top 100.

"Žebříček exportérů za rok 2009 ukazuje tvrdé dopady ekonomické krize na české vývozce. Při porovnání prvních padesáti vývozců v roce 2009 a 2008, je zřejmý pokles objemu exportu o 16 procent, v celkové výši 125 miliard korun, což je největší meziroční změna za poslední čtyři roky," uvedl předseda sdružení Czech Top 100 Jan Struž.

První desítka exportérů dosáhla objemu vývozu 464 miliard korun, oproti 537 miliardám korun v roce 2008. Z první desítky dosáhly nárůstu exportu oproti minulému roku pouze společnosti Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech a společnost Agrofert Holding. Průměrný pokles hodnoty vývozu v první desítce se rovnal 14 procentům. Objem exportu 50 nejvýznamnějších vývozců se propadl téměř na úroveň roku 2005.

Největším exportérem loni zůstala automobilka Škoda Auto. Její vývoz zaznamenal loni pokles na 166,5 miliardy korun ze 176,3 miliardy korun v roce 2008. Druhým největším exportérem se v loňském roce stala opět společnost Foxconn CZ, jeden z lídrů v oblasti IT řešení a produkce spotřební elektroniky. Její vývoz také zaznamenal mírný pokles a v loňském roce činil zhruba 83 miliard korun. Na třetí příčku dosáhla společnost Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech s vývozem téměř 52 miliard korun, což představuje mírný nárůst ve srovnání s rokem 2008.

Desítku největších vývozců stejně jako loni doplňují společnosti RWE Transgas, Agrofert Holding, Moravia Steel, OKD a společnost Siemens Group ČR. Nově se mezi desítkou nejvýznamnějších exportérů prosadily společnosti Unipetrol a společnost Continental Automotive Czech Republic. Těsně pod hranicí nejvýznamnější exportérské desítky skončily společnosti Bosch Diesel a ArcelorMittal Ostrava.

Výsledky kompletního žebříčku 100 nejvýznamnějších firem České republiky za rok 2009 (včetně kategorií dle tržeb či zisku) zveřejní sdružení Czech Top 100 ve čtvrtek 17. června 2010. Kromě kompletního žebříčku Czech Top 100 letos opět vyhlásí Dynamickou firmu roku a zvláštní ocenění MasterCard Firemní banka roku. Ministerstvo zemědělství vůbec poprvé ocení nejlepší zemědělskou firmu a vyhlášena bude i Čekia Stability Award.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688