TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.06.2010 16:24:00

Nečas: Neměl by být problém uspořit jedno procento letošních plánovaných výdajů

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Jestliže plánované výdaje pro letošní rok činí zhruba 1200 miliard korun, ušetřit jedno procento a získat tím pádem potřebných 12 miliard korun by neměl být žádný problém. V nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to prohlásil místopředseda ODS Petr Nečas.

„Ušetřit jedno procento ze svého rozpočtu by přece dokázala ušetřit každá česká domácnost. Není důvod, proč by to neměla dokázat také vláda,“ řekl Nečas. V souvislosti s výpadkem na příjmové straně u pojistného bude ještě v letošním roce potřeba ušetřit minimálně deset miliard korun, aby deficit státního rozpočtu dostal pod požadovaných 5,3 procenta HDP.

Představitelé potenciální koalice i případné opoziční ČSSD se shodli na tom, že pro letošní i příští rok ještě nelze měnit problematické mandatorní výdaje. K tomu by byla potřeba změna legislativy a ta si vyžádá delší časový horizont. Pro roky 2010 a 2011 budou převažovat plošné škrty.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek si dovede představit úsporu ve výši minimálně 13 14 miliard korun. „Uvědomuji si, že plošné škrty nejsou nejlepší. Bude to i na úkor některých investic, ale jinak to prostě nejde,“ je přesvědčen.

Názory „koaliční“ a „opoziční“ strany se však výrazně liší v otázce priorit. „Neslyším podstatná témata, jakými jsou hospodářský růst a řešení nezaměstnanosti, zejména té dlouhodobé,“ zmínil úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Vadí mu i údajně přehnaná orientace na výdajovou stránku rozpočtu. „Ano, šetřit musí velká většina zemí. Ale v řadě z nich se jedná také o zvýšení příjmů. Jedná se o zabránění daňových úniků, zdanění nejbohatších nebo zdanění bank,“ doplnil Sobotka.

„Fetiš ekonomického růstu, kterým se sociální demokracie snaží překrýt zadlužování, je zavádějící. Neodstraňuje totiž strukturální deficit. Jenže pak hrozí, že při další podobné krizi spadneme do deficitu 150 200 miliard korun, ani nebudeme vědět jak,“ upozornil Nečas. Podle něj je jasnou prioritou snižování zadluženosti a udržení ratingu. „Pokud by se snížil, nezaměstnanost by byla ještě mnohem vyšší,“ míní Nečas.

Podle Miroslava Kalouska bude první skutečně reformní rozpočet možné sestavit až pro rok 2012. „Je potřeba si také odpovědět na jednoduchou otázku, do kdy si stát chce půjčovat na běžný provoz. Pokud tady budeme mít ekonomický růst a sníženou nezaměstnanost na úkor zadlužení, tak je to růst na práškách,“ řekl doslova. „Navíc jsme si v poslední době zvykli na to, že deficit ve výši tří procent HDP je považován za odpovědný. Já říkám, že není. Je třeba začít se bavit o vyrovnaném rozpočtu,“ uzavřel Kalousek.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688