TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  12.06.2010 14:54:05

AČCKA: Němečtí policisté důkladně kontrolují stav vozidel

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) upozorňuje řidiče mířící na dovolenou do Německa či přes německé silnice a dálnice, aby pečlivě zkontrolovali technický stav svého vozidla. Němečtí policisté se na něj velmi zaměřují.

V Německu loni trávilo dovolenou jen 95 tisíc Čechů, další desetitisíce však německým územím pokračují dále do jiných dovolenkových destinací. AČCKA je proto upozorňuje na odlišnosti mezi českým a německým silničním řádem.

Proti předpisům je v Německu například vymáhání si uvolnění cesty přerušovaným rozsvěcením dálkových světel, za což agresivním řidičům hrozí vysoké pokuty. Hluboko do peněženky sáhnou i příliš rychlí nebo opilí řidiči. Pokuta za překročení rychlosti například o 21-25 km/h je 80 eur (zhruba 2080 korun) a za jízdu pod vlivem alkoholu nad povolený limit (0,5 promile alkoholu v krvi) je pokuta od 500 eur (13 tisíc korun). Maximální povolená rychlost je v Německu 50 km/h v obci, 100 km/h mimo obec a na dálnici bez omezení, pokud není uvedeno jinak. Jízda po německé dálnici není nijak zpoplatněna.

Omezen je však vjezd do center některých velkých měst (například Berlín, Hannover, Kolín nad Rýnem, Stuttgart, Dortmund nebo Mnichov). Vozidla musí mít pro vjezd do centra těchto měst zakoupenou známku v hodnotě 5-10 eur (130 až 260 korun) podle množství vypouštěných emisí (červená, žlutá nebo zelená nálepka). Nařízení se týká i aut registrovaných v zahraničí. Pokuta za porušení činí 40 eur (1040 korun)

Němečtí policisté důkladně kontrolují i technický stav vozidla. V případě zjištění závažné technické závady na vozidle může německá policie uložit pořádkovou pokutu, nebo trvat na odstranění závady v zemi a do jejího odstranění vozidlo zadržet.

"Při nočních cestách si hlídejte stav paliva v nádrži. Na dálnicích jsou pumpy často daleko od sebe a mimo dálnice nemají v drtivé většině otevřeno non-stop jako v Česku," upozornil viceprezident a mluvčí AČCKA Tomio Okamura.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688