TNBiz (TN.cz)
Investice  |  10.06.2010 18:28:00

Počet návštěvníků veletrhů Autosalon a Autotec v Brně překročí 78 tisíc

Mediafax

BRNO (MEDIAFAX) - Na brněnském výstavišti ve čtvrtek končí veletrhy užitkových vozidel Autotec a osobních vozů Autosalon. Jak vyplývá z předběžné závěrečné zprávy, počet návštěvníků překročí 78 tisíc.

Veletrhy Autotec a Autosalon se letos mimořádně spojily do jednoho termínu. "Účast výrobců automobilů byla negativně ovlivněna ekonomickou recesí, ale v ostatních branžích měl veletrh velmi kvalitní zastoupení," konstatovala marketingová manažerka akcí Jana Hraběová.

Letošní ročník probíhal v šesti největších pavilonech a na volných plochách, včetně doprovodného programu obsadil plochu přes 42 tisíc metrů čtverečních. V tradičních oborech se prezentovalo 357 vystavujících firem ze 14 zemí a desítky dalších společností se zapojily do premiérových projektů Classic Show a Motorsport Expo zaměřených na veterány a závodní speciály.

Celková návštěvnost veletrhu překročí 78 tisíc osob. Během šesti dní se na pokladnách zaregistrovali zahraniční návštěvníci ze 41 zemí, přijeli především ze Slovenska, Polska, Itálie, Německa a Maďarska.

Největší pozornost podle pořadatelů přitahovaly premiéry vystavujících automobilek. Z nákladních vozů měla světovou premiéru Tatra 810 v civilní verzi, Iveco přivezlo mimo jiné bezemisní Daily Electric a Avia představila nový model Smith Newton, první nákladní vůz v kategorii šest až 12 tun na elektrický pohon. Z autobusů zaujaly novinky společnosti Iveco Irisbus - třínápravový dálkový autokar Magelys HDH s prosklenými střešními panely a nový městský plně nízkopodlažní autobus Citelis s CNG pohonem. SOR Libchavy se pochlubil dvěma prototypy: městským elektrobusem EBN 10,5 určeným pro Dopravní podnik Ostrava a kloubovým autobusem s hybridním pohonem NBH 18, který vyjede do ulic Prahy. Polská společnost Solaris Bus & Coach v premiéře vystavila plně nízkopodlažní autobus Solaris 12 Urbino s paralelním dieselelektrickým pohonem a meziměstský autobus InterUrbino, který uvede na trh za půl roku.

Řadu zajímavostí mohli návštěvníci objevit mezi doplňky a příslušenstvím pro automobily, u dodavatelů náhradních dílů, servisní a garážové techniky. Ty nejlepší soutěžily o tradiční ceny Autotec Prix, které letos odborná hodnotitelská komise udělila celkem čtyřikrát. Vítěznými exponáty jsou již zmíněný elektrobus EBN (SOR Libchavy), multimediální systém Funtoro (Molpir Group CZ), soustruh PRO CUT 9.0/9.1 (AD Technik) a výdejní stojan pro čerpací stanice Adast Major Eco 2010 (Adast Systems).

Novinky nechyběly ani v kategorii osobních vozů. Škoda Auto představila v české premiéře sportovní Fabii RS a speciální edici Yeti Champion. V expozici Hyundai zaujaly nové generace modelů i30 a Santa Fe stejně jako premiéra konceptu i-flow s hybridním diesel-elektrickým pohonem. Renault prezentoval nový sportovní coupé-roadster Wind, sedan Fluence a vylepšenou dodávku Master Furgon. Z prodejního hlediska měl největší úspěch nový terénní vůz Dacia Duster, na který se přímo na veletrhu uzavřelo přes 15 objednávek.

Autosalon a Autotec se na brněnském výstavišti pravidelně střídaly od roku 1998, kdy se rozdělily. Každý sudý rok se od té doby mohli zájemci těšit na Autotec, každý lichý rok na Autosalon. Letos obě akce pořadatelé zařadili veletržního kalendáře dohromady kvůli krizi.

Mezinárodní veletrh užitkových vozidel, dílů a servisní techniky Autotec a Mezinárodní veletrh osobních automobilů Autosalon se na brněnském výstavišti konal 5. až 10. června, přičemž 4. června byl den pro odborníky a novináře. Autotec se naposledy konal v roce 2008, tehdy na něj přijelo vystavovat celkem 604 firem, které zabraly plochu o rozloze bezmála 73 tisíc metrů čtverečních. Na výstaviště si tehdy našlo cestu téměř 63 tisíc návštěvníků. Autosalon se naposledy konal loni. Firem přijelo vystavovat celkem 197 a jejich expozice zabraly bezmála 32 tisíc metrů čtverečních. Akci navštívilo přes 130 tisíc lidí.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688