TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  10.06.2010 13:16:07

Zaorálek: Jsme připraveni jednat o přímé volbě prezidenta i důchodové reformě

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Sociální demokraté jsou připraveni jednat v Poslanecké sněmovně o přímé volbě prezidenta, ke které mají připraven paragrafovaný návrh, ale také o podobě důchodové reformy. Problém nemají ani s klouzavým mandátem, Mediafaxu to ve čtvrtek sdělil místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

"My se nebráníme žádné diskusi a těší nás, že jsme k ní byli vyzváni. S přímou volbou prezidenta republiky samozřejmě souhlasíme, z předchozího funkčního období sněmovny dokonce k tomuto bodu máme připraven návrh v paragrafovaném zdění," reagoval ve čtvrtek Zaorálek na vyjádření lídra ODS Petra Nečase o tom, že trojkoalice plánuje v dolní parlamentní komoře prosadit přímou volbu hlavy státu.

Větší problémy má ale s pravicovým návrhem na přímou volbu prezidenta KSČM. "Ukazuje se, že ODS dokáže být velmi pružná," konstatoval šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. Upozornil tak na to, že na konci května občanští demokraté smetli návrh v Poslanecké sněmovně se stolu. "ODS se evidentně nerozhoduje podle obsahu návrhu, ale podle toho, kdo ho předkládá," dodal s tím, že z chování ODS vyplývá, že svůj návrh nemyslí vážně.

Podle Zaorálka nemají sociální demokraté výraznější problémy ani s takzvaným klouzavým mandátem. Ten v praxi funguje tak, že pokud poslanec získá post ve vládě, vzdá se na toto období poslaneckého mandátu a ve sněmovně ho zastoupí náhradník. "Sami jsme tento krok zvažovali, narazili jsme ale na ústavní problém. V Poslanecké sněmovně by totiž neměly existovat dva typy mandátů. Tím, že by za ministra nastoupil pouze náhradník s neplnohodnotným mandátem, došlo by k zdvojení," vysvětlil místopředseda ČSSD. Klouzavý mandát totiž počítá s tím, že v případě navrácení původního zákonodárce zpět do poslanecké lavice jeho náhradník sněmovnu opustí.

S klouzavým mandátem souhlasí i komunisté. Konkrétní návrh ale ještě podle Kováčika neviděli.

Sociální demokracie je připravena jednat také o podobě plánované penzijní reformy. Zde však mezi pravicí a levicí panují velké rozpory. "To jednání je samozřejmě možné, ale já ten návrh Bezděkovy komise vnímám jako velmi radikální a rizikový. Podle mého názoru je ještě radikálnější, než jaký ve svých programech ODS, TOP 09 a VV připouštěly," uzavřel Zaorálek s tím, že široká debata nad takto závažnou problematikou je nutností.

Filip Nachtmann, Denisa Čermáková, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688