TNBiz (TN.cz)
Internet a telefony  |  08.06.2010 15:26:12

Cz.nic: Do roka dojdou volné bloky IP adres využívající protokol IPv4

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Správce české národní domény .CZ, sdružení Cz.nic, varuje, že pokud se včas nezačne s přechodem na protokol IPv6, tak nejpozději za rok zmizí všechny volné bloky IP adres využívajících stávající protokol IPv4. Sdružení o tom informovalo v úterý.

Podle současných odhadů dojdou IP adresy během první poloviny roku 2012 také na regionálních úrovních a u jednotlivých poskytovatelů internetového připojení. Pokud se včas neuskuteční přechod na protokol IPv6, hrozí podle sdružení Cz.nic vážné problémy s dalším rozšiřováním internetu. Bez volných IP adres nebude možné připojit k internetu žádného unikátního uživatele s vlastní IP adresou.

IP adresy představují základní stavební prvek internetu, bez nich by nebylo propojení počítačů do globální sítě možné. Verze protokolu IPv4 vznikla již v 70. letech minulého století a nabídla kapacitu pro připojení méně než čtyř miliard počítačů. S neustálým přílivem nových internetových adres přestává tato kapacita pomalu stačit. "Z původního objemu IPv4 adres nyní zbývá pouhých šest procent a jejich počet klesá rychleji, než se předpokládalo ještě před rokem. Rok 2012 se může zdát daleko, ale kompletní přechod na IPv6 je záležitost let co do technologické složitosti jde o proces podobný například digitalizaci televizního vysílání. Lze to stihnout, ale je třeba začít s nasazením řešení co nejdříve, a to ve vzájemné součinnosti zejména poskytovatelů připojení a obsahu, státní správy, ale i koncových uživatelů," prohlásil ředitel sdružení Cz.nic Ondřej Filip.

Hlavní změnou oproti IPv4 je délka síťové adresy. Adresy IPv6 jsou 128 bitů dlouhé, zatímco IPv4 adresy mají 32 bitů. Nový protokol IPv6 proto poskytuje prakticky nevyčerpatelnou zásobu nových adres (dvě na 128 adres, tedy 3,4krát deset na třicátou osmou). Z internetových stránek pod doménou .CZ je v současnosti přístupných přes internetový protokol verze šest pouze jejich zlomek (10 127).

Vyšší rozšíření nového protokolu zatím brzdí technické nároky na poskytovatele internetových služeb. Musí totiž investovat do IPv6 kompatibilních technologií, výše těchto investic se odvíjí od rozsáhlosti infrastruktury dané společnosti. Náklady přechod na nový protokol způsobí také koncovým uživatelům, kteří si budou muset koupit nový modem podporující IPv6. Ten stojí kolem tisíce až dvou tisíc korun.

Zájmové sdružení právnických osob Cz.nic má nyní 70 členů. Hlavní činností sdružení je provozování registru doménových jmen .CZ a 0.2.4.e164.arpa, zabezpečování provozu domény nejvyšší úrovně CZ a osvěta v oblasti doménových jmen.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688