TNBiz (TN.cz)
Finance  |  08.06.2010 02:00:01

Španělští státní zaměstnanci vstupují do 24hodinové stávky

Mediafax

MADRID (MEDIAFAX) - Španělské odbory zastupující zájmy státních zaměstnanců svolaly na úterý 8. června stávku. Informovaly o tom listy El País, El Mundo a ABC.

Stávka nespokojených zaměstnanců zkomplikuje běžný provoz na ministerstvech a úřadech. Dále pak by měla zasáhnout i střední a vysoké školy, zdravotnická zařízení či soudy. Do stávky ale nevstoupí lidé pracující pro státní železniční společnost RENFE či pro společnost odpovědnou za letový provoz AENA. Stávka by tedy neměla příliš zasáhnout dopravu v zemi.

Stávku budou doprovázet i manifestace nespokojených zaměstnanců. Jen v Madridu by se měly konat dvě protestní shromáždění. Jedno před ministerstvem financí, další pak v centru města. Protesty se budou konat i v dalších městech Španělska.

Španělští státní zaměstnanci protestují proti úspornému programu vlády, který má snížit schodek o 15 miliard eur v letech 2010 a 2011. Mezi opatření patří průměrné snížení mezd státním zaměstnanců o pět procent v letošním roce, zmrazení důchodů či zrušení porodného. Právě snížení mezd je hlavním bodem, proti kterému se staví státní zaměstnanci.

Zaměstnanci nesouhlasí ani s prohlášením premiéra José Zapatera, který uvedl, že nehledě na výsledek jednání mezi zástupci odborů a podnikatelů, vláda představí reformu pracovního trhu 16. června. Odbory v této souvislosti uvažují i o svolání generální stávky. Právě stávka státních zaměstnanců by podle některých hlasů mohla představovat i zkoušku na vyhlášení generální stávky, kterou již poměrně dlouhou dobu vyhrožují odbory. Minulý týden v souvislosti s reformou pracovního trhu dokonce mluvčí odborů Comisiones Obreras (CCOO) Fernando Lezcano uvedl, že generální stávka je "nevyhnutelná". Deník ABC dokonce spekuluje i o datu, tato stávka by se mohla konat už 30. června.

Španělská média rovněž připomněla, že poslední 24hodinová stávka všech státních zaměstnanců se konala 11. prosince 1996, kdy odbory protestovaly proti zmrazení mezd.

Španělsko bojuje s vysokým deficitem, který v roce 2009 dosáhl 11,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP), zatímco veřejný dluh se vyšplhal na 53,2 procenta HDP. Deficit by se měl dostat pod úroveň tří procent HDP, které vyžaduje EU, již v roce 2013. Analytici se však obávají, že situaci může zkomplikovat vysoká nezaměstnanost či nízký růst hospodářství.

Simone Radacicova, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688