TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.06.2010 17:36:01

ČSSD se rozčiluje, TOP 09 vítá rozpad jihomoravské krajské koalice

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Sociální demokraty nepotřebujeme, tak se smlouva vypoví, je podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha důvod, proč se vypověděla krajská koaliční smlouva jihomoravské ODS s ČSSD. Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) a vyjednavač TOP 09 Petr Gazdík tento krok naopak vítá.

"ODS má zřejmě pocit, že se bez sociální demokracie obejde," konstatoval Škromach a dodal, že akt jihomoravské ODS je pravděpodobně reakce na výsledky voleb.

Gazdík však krok krajské ODS přivítal. "Nám se obecně nikdy nelíbily velké koalice," vysvětlil a upozornil, že pokud se proti sobě dvě strany zásadně vymezují, neměly by pak spolu tvořit koalici, což se stalo i v případě Jihomoravského kraje. Gazdík se domnívá, že pokud má demokracie fungovat, musí proti sobě existovat konstruktivní koalice i opozice. "Ne zrovna silnou opozici do této doby představovali v kraji lidovci," upozornil Gazdík. Proto je podle něj ukončení velké koalice správným řešení, ať už ODS bude v krajské opozici, či koalici.

Už ve středu minulý týden doporučila regionální rada jihomoravské ODS svým krajským radním Anně Procházkové, Iloně Sokolové, Miloši Šifaldovi a Jaroslavu Pospíšilovi, aby se přestali účastnit zasedání krajské rady. Týž den jihomoravská ODS podle Kadrnky zároveň vyvolala smírčí řízení, týkající se personálního obsazení Rady Jihomoravského kraje.

Krizi v krajské radě vyvolal výsledek parlamentních voleb, ve kterých vynesly preferenční hlasy voličů hejtmana Michala Haška do poslaneckého křesla.

"Nedovedeme si představit slučitelnost funkce hejtmana a člena parlamentu," řekl tehdy Kadrnka. Na prohlášení ODS okamžitě reagoval hejtman Michal Hašek, který svolal brífink, na který již přišli pouze krajští radní za sociální demokracii. "Koaliční spolupráce ČSSD a ODS je ve vážné krizi. Až dosud stabilní krajská koalice je vážně rozkývána. Obdrželi jsme návrh na smírčí řízení, což znamení faktické odpočítávání konce koalice v kraji," řekl minulý týden Mediafaxu Hašek.

Denisa Čermáková, Jiří Nováček, cermakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

08.06. 17:39  jj (hm hm)
08.06. 13:26  co ten nadpis? (BOBR)
08.06. 13:04  Aby ses nepodělal. (qwe)
08.06. 12:39  co ten nadpis? (sf)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688