TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  06.06.2010 09:48:00

Šéf BP vyvrátil spekulace o svém odchodu

Mediafax

WASHINGTON (MEDIAFAX) - Výkonný ředitel ropného gigantu British Petroleum (BP) Tony Hayward oznámil, že navzdory některým zprávám o svém odchodu v době, kdy společnost bojuje s ropnou skvrnou v Mexickém zálivu, neplánuje svou funkci v současné době opustit. V neděli o tom informovala agentura Reuters.

„Ani mě to nenapadlo. Zjevně to napadlo mnoho dalších lidí, ale ne mě,“ řekl muž, který minulý měsíc prohlásil před obyvateli oblastí postižených ropnou skvrnou, že by chtěl „zpátky svůj život“. Tento výrok místní pobouřil a je pravděpodobné, že právě kvůli němu vznikly spekulace o jeho plánu opustit společnost v době, kdy se potýká s tak obrovskou krizí.

Spekulace o Haywardově odchodu se patrně objevily i proto, že společnost BP čelí trestnímu vyšetřování, několika žalobám a stále klesající důvěře investorů. Její akcie klesly od začátku této krize asi o třetinu své hodnoty.

Kvůli ropě unikající z poškozeného ropného vrtu na dně Mexického zálivu je v současné době uzavřena třetina pobřežních vod pro rybolov, což představuje více než 202 000 kilometrů čtverečních.

Nejvyšší odhad denního úniku ropy z poškozeného vrtu činí 19 tisíc barelů (tři miliony litrů) ropy denně. BP díky nové metodě odčerpávání za pomoci vyhřívaného zvonu odčerpává zhruba 6000 barelů denně, tedy téměř jednu třetinu.

Jde o výrazné zlepšení oproti předchozímu pokusu s odváděním ropy zvonem, kdy se podařilo odsávat jen tisíc barelů denně. Podle mluvčího pobřežní stráže Thada Allena může vyhřívaný zvon do tankeru na hladině odvádět až 15 tisíc barelů denně. Zvýšit množství odváděné ropy ze současných šesti tisíc barelů denně se BP pokusí uzavřením ventilů na zvonu. Inženýrům se již podařilo stabilizovat tlak v unikajícím vrtu, aby bylo uzavření průduchů možné.

BP plánuje v červnu provést další zlepšení tohoto pokusu. Úplné zastavení úniku ropy však zřejmě přinese až instalace dvou pomocných vrtů. První z nich však bude připraven až v polovině srpna.

Americký prezident Barack Obama v sobotu slíbil "použít všechny zdroje", kterými jeho vláda disponuje, aby se život obyvatel pobřeží Mexického zálivu vrátil k normálu. "Použijeme všechny zdroje, které máme k dispozici, abychom ochránili pobřeží, vyčistili je od ropy, povolali BP a další společnosti k odpovědnosti, začali s obnovou krásy a štědrosti tohoto regionu a pomohli lidem Mexického zálivu, kteří těžce pracují, aby se mohli vrátit ke svým životům a obcím," prohlásil Obama v louisianské obci Grand Isle.

Americký prezident přijel do oblasti zasažené ropnou skvrnou v pátek. Je to jeho třetí návštěva od 20. dubna, kdy ropa začala do moře unikat. Obama by měl příští týden v Bílém domě přijmout rodiny 11 obětí požáru na plošině Deepwater Horizon.

Plošina Deepwater Horizon, kterou si BP pronajímala od firmy Transocean, explodovala 20. dubna. Od té doby uniklo do moře přes 180 milionů litrů ropy. Skvrna zasáhla 200 kilometrů pláží a mokřadů v Louisianě a ohrožuje pobřeží Alabamy, Mississippi a Floridy.

Ekologické dopady jsou již nyní katastrofální. BP se snažila rozptýlit ropnou skvrnu pomocí chemikálií, místo toho ale znečištění pouze dostala pod hladinu. Američtí vědci oznámili, že v Mexickém zálivu jsou kromě obří ropné skvrny na vodní hladině také nejméně tři "podvodní" skvrny o délce několika kilometrů.

Tereza Frantová, frantova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688