TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.06.2010 10:41:01

Prezident pověřil lídra ODS jednáním o sestavení nové vlády

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) -

Prezident Václav Klaus lídra ODS Petra Nečase v pátek na Hradě pověřil jednáním o sestavení nové vlády, ale nejmenoval ho novým premiérem. Nečas prezidentovi již ve čtvrtek přinesl prohlášení tří nelevicových stran s vyjádřením vůle složit společný většinový kabinet.

"Pozval jsem úřadujícího předsedu ODS jako výsledek mého jednání s politickými stranami. Pověřil jsem ho vedením jednání, jejichž cílem je ustavení vlády s většinovou podporou Poslanecké sněmovny," prohlásil Klaus po jednání s Nečasem.

Klaus chce být do dvou týdnů informován o výsledku jednání. "Ať se vám daří," popřál prezident Nečasovi.

Petr Nečas poděkoval s tím, že bude velmi usilovně připravovat sestavení trojkoaliční životaschopné vlády a bude prezidenta za dva týdny informovat.

Nečas představil už ve čtvrtek prezidentovi dohodu mezi třemi stranami o vzniku nelevicové vlády a tematické okruhy, o něž se bude opírat programové prohlášení vlády, která by měla většinu 118 poslanců v nové sněmovně. Vyloučil možnost dvoučlenné menšinové vlády ODS a TOP 09 i koalici ODS a ČSSD.

Pověření předpovídal politolog Bohumil Doležal. „Pokud prezident Nečase jen pověří, udrží si stále vliv na podobu nové vlády a možnost lídra ODS i stranu ovlivňovat, na což zatím zdá se přistupují," poznamenal. Podle jeho názoru by varianta přímého jmenování dala Nečasovi a třem stranám silnější mandát. Dodal také, že k pověření vedou i dobré důvody. "Klaus řekl, že na vládu není třeba spěchat, protože zatím vládne Fischerův kabinet, který demisi podá nejdříve 22. června na ustavující schůzi sněmovny," připomněl Doležal.

O přímém jmenování Nečase předsedou vlády ve čtvrtek zapochyboval předseda KSČM Vojtěch Filip, podle trojkoaliční projekt neodpovídá prezidentově představě.

Na rychlém jmenování ministerského předsedy neměly podle čtvrtečního prohlášení zájem ani Věci veřejné, protože by podle nich došlo k tlaku na urychlené uzavření programových dohod, což by mohlo ohrozit jejich kvalitu.

Jmenování premiéra by naopak uvítal předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který ve čtvrtek řekl, že pověření Petra Nečase sestavením vlády by dodalo jednáním ODS, VV a TOP 09 vážnost. "By asi bylo jasno, že pan prezident souhlasí s touto vládou, což by bylo dobré," řekl lídr TOP 09. "Myslím méně rychlost, ale všichni bychom to potom brali už velice vážně," dodal.

Nečas očekává dokončení jednání o nové vládě během jednoho měsíce. "Byl bych rád, kdyby bylo toto jednání ukončeno do jednoho měsíce. Maximálně v průběhu druhého měsíce," řekl. Odmítl zároveň vyvolávání přehnaného nátlaku na rychlé sestavení vlády, protože stávající kabinet bude moci podat demisi stejně až 22. června.

"Chceme ta jednání dotáhnout co nejdříve do konce. Souvisí to i s takovými věcmi jako je státní rozpočet. Tato vláda chce být aktivním tvůrcem státního rozpočtu na rok 2011. Musí se učinit také kroky ve vazbě na státní rozpočet pro letošní rok. Je mým zájmem ta jednání tlačit co nejvíce dopředu. Na druhé straně kvalita musí dostat přednost před nějakou zbrklostí," zdůraznil ve čtvrtek lídr ODS.

V souvislosti se schůzkou Klause a Nečase avizoval ve čtvrtek místopředseda sociální demokracie Sobotka, že předsednictvu strany v pátek navrhne pozastavit jednání o možné účasti ČSSD ve vládě, a to až do chvíle, kdy Klaus pověří někoho sestavením vlády.
s

David Jareš, jares@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688