Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  01.06.2010 10:03:31

Raiffeisen International zvýšila zisk na 100 milionů eur (1.6.2010)

Tisková zpráva

Vídeň/Praha, 31. května 2010

 

RAIFFEISEN INTERNATIONAL

·         Zisk před zdaněním se téměř zdvojnásobil na 166 milionů eur

·         Tvorba opravných položek klesla o 34 procent na 295 milionů eur

·         Návratnost kapitálu se zlepšila o 4,3 procentního bodu na 9,6 procenta

RZB GROUP

·         Konsolidovaný zisk vzrostl téměř čtyřnásobně na 292 milionů eur

·         Tvorba opravných položek klesla o 45 procent na 325 milionů eur

RAIFFEISEN BANK INTERNATIONAL

·         Konsolidovaný zisk dosáhl 332 milionů eur

·         Návratnost kapitálu na úrovni 16,3 procenta

·         Představenstva schválila směnný kurz akcií na 30,7 akcií Raiffeisen Bank International za jednu akcii společnosti Cembra

·         Výnos na akcii 1,45 eura

·         Podíl volně obchodovaných akcií Raiffeisen International dosáhne 21,5 procenta

Skupina Raiffeisen International Bank-Holding AG, člen RZB Group, vykázala v prvním čtvrtletí letošního roku konsolidovaný zisk 100 milionů eur, což představuje meziroční nárůst o 78 procent. Tvorba opravných položek ke špatným úvěrům klesla o 34 procent na 295 milionů eur. Zisk před zdaněním se zvýšil o 99 procent na 166 milionů eur a zisk po zdanění o 95 procent na 124 milionů eur.

„Díky poklesu tvorby opravných položek jsme náš zisk před zdaněním téměř zdvojnásobili. Naše výsledky odrážejí mírné ekonomické oživení ve střední a východní Evropě. Naše důvěra v dlouhodobý potenciál tohoto regionu se nemění,“ komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisen International Herbert Stepic.

 

Lepší situace v tvorbě opravných položek přispěla ke zlepšení návratnosti kapitálu. Na konci března dosáhl tento ukazatel 9,6 procenta, což představuje meziroční zlepšení o 4,3 procentního bodu.

Náklady skupiny vzrostly o dvě procenta na 585 milionů eur, nárůst je způsoben především posilování jednotlivých měn v zemích střední a východní Evropy. Skupina ke konci března zaměstnávala přes 56 tisíc lidí, což je zhruba o 6,5 tisíce méně než před rokem.

Celková aktiva ke konci března dosáhla 77,2 miliardy eur a oproti konci loňského roku vzrostla o 0,9 miliardy.

RZB GROUP konsolidovaný zisk zvýšila čtyřnásobně

RZB Group svůj zisk před zdaněním zvýšila o 217 procent na 374 milionů eur. Konsolidovaný zisk vzrostl téměř čtyřnásobně na 292 milionů eur z předchozích 76 milionů. Stejně jako v případě Raiffeisen International, i zde měl hlavní pozitivní vliv pokles tvorby opravných položek, které se snížily o 45 procent na 325 milionů eur.

spojení Raiffeisen International a společnosti Cembra

Raiffeisen International a RZB na konci února poprvé informovaly o chystané vzájemné fúzi. Během tohoto procesu bude část obchodních aktivit RZB převedena do společnosti Cenmbra Beteiligungs AG. Tato společnost drží 72,8 procenta akcií Raiffeisen International. Cembra bude následně spojena s Raiffeisen International. Nově vzniklá společnost bude následně přejmenována na Raiffeisen Bank International  AG a tato společnost zůstane obchodována na vídeňské burze.

Raiffeisen Bank nternational

Spojením výsledků Raiffeisen International a RZB lze dosáhnout „papírových“ výsledků Raiffeisen Bank International (žádné meziroční srovnání není dostupné). Raiffeisen Bank International by vykázala zisk před zdaněním ve výši 388 milionů eur. Konsolidovaný zisk by dosáhl 332 milionů eur a tvorba opravných položek 325 milionů eur. Poměr nákladů a výnosů C/I by dosáhl 54,3 procenta.

Tomáš Kofroň

Raiffeisenbank a.s.

Základní informace o Raiffeisenbank a.s.

Raiffeisenbank a.s. (RBCZ) poskytuje od roku 1993 v České republice široké spektrum bankovních služeb soukromé i podnikové klientele. V roce 2006 zahájila spojování s eBankou, integrační proces obě banky dokončily v létě 2008. Raiffeisenbank obsluhuje klienty v síti více než 100 poboček
a klientských center, poskytuje rovněž služby specializovaných hypotečních center, osobních,  firemních a podnikatelských poradců.

Raiffeisenbank v roce 2009 zvýšila zisk o 42% na 1,99 miliardy korun. Celková aktiva dosáhla 193 miliard korun a meziročně vzrostla o 6%, Raiffeisenbank je podle tohoto ukazatele pátou největší bankou na českém trhu.

Nabídku kvalitních služeb potvrzuje celá řada domácích i mezinárodních ocenění. V soutěži Banka roku byla Raiffeisenbank loni potřetí z posledních čtyř ročníků vyhlášena „Nejdynamičtější bankou roku“. eKonto obhájilo titul pro nejlepší účet, v hlavní kategorii Raiffeisenbank skončila na 3. místě. Raiffeisenbank rovněž získala titul pro nejlepší banku v České republice od magazínu Global Finance. V soutěži Zlatá koruna banka letos získala 1. místo v kategoriích přímé bankovnictví, hypotéky a podnikatelské účty.

Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen International Bank  Holding AG. Na 17 trzích střední a východní Evropy obsluhuje Raiffeisen International téměř 15 milionů klientů na 3200 obchodních místech. Od roku 2005 jsou akcie skupiny kótovány na vídeňské burze. Majoritním vlastníkem je s více než dvoutřetinovým podílem RZB Group, zbývající část se volně obchoduje.

Raiffeisen International obdržela v červenci 2009 od časopisu Euromoney popáté v řadě cenu „Nejlepší banka ve střední a východní Evropě“, síťové banky navíc získaly ocenění pro nejlepší banky v šesti zemích regionu. Stejně tak získala cenu pro „Nejlepší banku ve střední a východní Evropě“ od časopisu Global Finance i magazínu The Banker.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688