TNBiz (TN.cz)
Investice  |  28.05.2010 18:35:01

OECD: Proti hospodářské krizi pomohou prorůstové daňové reformy

Mediafax

PAŘÍŽ (MEDIAFAX) - Summit Rady Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v Paříži se ve čtvrtek a v pátek shodl, že nástroji pro boj s ekonomickou krizí jsou prorůstové daňové reformy či restrukturalizace veřejných výdajů a podpořil inovace, zelený růst a odbourání protekcionismu ve světovém obchodě.

Za hlavní zdroje budoucího růstu přitom považuje OECD inovace, zelený růst a omezování protekcionismu ve světovém obchodu. Účastníci zasedání přijali společné prohlášení, které zohledňuje hlavní doporučení OECD pro řešení hospodářské krize a pro zajištění udržitelného růstu v následujících letech. Dokument klade důraz zvláště na fiskální konsolidace, restrukturalizace veřejných výdajů a přijetí prorůstových daňových reforem. OECD také podporuje politiku, která povede k tvorbě nových pracovních míst a strukturálním reformám, jež budou řešit aktuální problémy, včetně stárnutí populace, nedostatečné konkurenceschopnosti nebo zvyšujících se nákladů na zdravotnictví.

Pravidelné zasedání ministrů se zaměřilo na vývoj finanční krize a možnosti udržitelného růstu v následujících letech.

"Úloha OECD a jejích analytických nástrojů v dnešní krizové době významně vzrostla, protože může pomoci jejím členským zemím řešit současné finanční a ekonomické problémy a zajistit budoucí udržitelný růst," řekl český ministr zahraničí Jan Kohout na úvod zasedání, při němž si účastníci připomněli 50. výročí vzniku organizace.

Účastníci akce podpořili také Deklaraci o slušnosti, zásadovosti a transparentnosti při obchodních aktivitách, kterou připravila předsedající Itálie. Dokument vybízí k respektování principů, jako jsou transparentnost ve výkaznictví, plnění daňových povinností a dodržování litery i ducha zákonů, prevence a tresty za uplácení, účinné sankce za praní špinavých peněz, transparentnost a férovost ve vztahu podnikatelů a veřejného sektoru nebo finanční vzdělávání a ochrana spotřebitele jako součást finanční regulace. Význam dodržování těchto principů pro fungování trhů a stabilitu světového hospodářství ukázala podle dokumentu současná ekonomická krize.

"Důsledná implementace těchto principů je nesmírně důležitá, musí ji provést každá země zvlášť, a její úspěšnost pak bude měřítkem politické vyspělosti její vlády," komentoval základní teze deklarace ministr Kohout, který k danému bodu vystoupil jako hlavní řečník.

Summitu se zúčastnily také nově přijaté země Chile, Estonsko, Izrael a Slovinsko a Ruská federace jako stát kandidující na přistoupení. Jednání byli přítomni rovněž představitelé Brazílie, Číny, Indie, Indonésie a JAR, které s OECD spolupracují v rámci takzvané posílené spolupráce. Na setkání byli účastni taktéž představitelé nejvýznamnějších mezinárodních ekonomických organizací, mimo jiné Mezinárodního měnového fondu, Světové banky, Světové obchodní organizace nebo Světové organizace práce. Zasedání předsedal italský premiér Silvio Berlusconi.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688