Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  26.05.2010 09:07:39

ČS - koment 26.5. - Polsko, spotřebitelé v USA příjemně překvapili

Region

·   Polská centrální banka (NBP) podle očekávání ponechal úrokové sazby beze změny. Měnový výbor považuje střednědobá rizika vyšší a nižší inflace za vyvážená. Krátkodobě se očekává, že inflace bude dále klesat díky bazickému efektu, nízké poptávce, slabšímu růstu mezd a slabšímu růstu cen potravin. Nedávné povodně by neměly mít na inflaci větší vliv. Měnový výbor se vyslovil za fiskální konsolidaci a přijetí eura. Zlotý podle NBP oslabuje kvůli turbulencím na finančních trzích a s nimi spojené vyšší averzi vůči riziku. Polskou ekonomiku může slabší zlotý podpořit. Včerejší zasedání nepřineslo zásadně nové informace k měnové politice, ponecháváme tedy v platnosti naši předpověď zvýšení sazeb ve třetím čtvrtletí a růstu na 4% (o 50bp.) do konce roku.

·   Nová maďarská vláda bude upřednostňovat stimulaci růstu před fiskální konsolidací. Designovaný ministr hospodářství a financí Matolcsy vyval centrální banku ke snížení sazeb na 4,5% ze současných 5,25%. tato změna kurzu bude vyžadovat projednání dohod s MMF o poskytnutí úvěrů pro Maďarsko a může znepokojit mezinárodní investorskou veřejnost.

·   Měny v regionu byly včera pod silným tlakem  plynoucím z opět sílících turbulencí na mezinárodních trzích. Koruna oslabila na 25,70 k euru a 21,00 k dolaru, zlotý na 4,17 k euru a forint na 280 k euru. Domácí události (například zasedání polské centrální banky) trh víceméně ignoruje. Dnes lze čekat slábnutí turbulencí a ke konci týden může přijít korekce a lehké posílení regionálních měn.

Svět

·   Kombinace obav o zdravý španělského bankovního sektoru s možnou nákazou do zbytku Evropy a napětí na korejském poloostrově včera značně zvýšila nervozitu na trzích, Došlo k dalšímu kolu výprodejů rizikových aktiv (akcie a komodity), naopak benchmarkové dluhopisy zaznamenaly další růst cen (pokles výnosů).

·   Spotřebitelská důvěraUSA nečekaně narostla. Patrně to souvisí hlavně se zlepšeným vnímáním situace na pracovním trhu. Jde o silně pozitivní zprávu, ovšem trhy byly zaujaty jinými informacemi a pozitivní překvapení ignorovaly.

·   Rozhovory mezi USA a Čínou se koncentrují na aktuální problémy, hlavně dluhovou kriziEvropě a napětí na korejském poloostrově. Témata uvolnění kurzu čínské měny a problémů ve vzájemném obchodě byla těmito aktuálními událostmi odsunuta stranou. Nejdůležitějším dnešním makroekonomickým údajem jsou objednávky dlouhodobé spotřebyUSA. Teoreticky by mohlo potvrzení pokračování oživení trochu zlepšit náladu na trhu. U prodejů nových domů by se obdobně jako u prodejů existujících domů ještě mohl projevit doběh Obamovy stimulace.

 

 

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688