TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  25.05.2010 12:11:01

Na schůzi věřitelů Oděvního podniku se znovu bojuje o hlasovací práva České spořitelny

Mediafax

BRNO (MEDIAFAX) - Jedním z bodů úterní schůze věřitelů krachujícího Oděvního podniku, která se koná u Krajského soudu v Brně, je hlasování o převzetí pravomocí věřitelského výboru schůzí věřitelů. Soudce Jan Kozák vydal rozhodnutí, že Česká spořitelna nebude moci hlasovat o převzetí těchto práv.

Proti tomuto verdiktu soudu není možné se odvolat. "Z rozhodnutí soudu plyne, že věřitel, který má nadpoloviční většinu, bude vždy z rozhodování vyloučen, aby nehlasoval ve vlastní věci. V tomto řízení se nacházíme v situaci, kdy není věřitelský orgán, z tohoto důvodu navrhujeme přenesení působnosti soudu na věřitelský orgán," uvedl zástupce spořitelny s tím, že rozhodnutí soudu diskvalifikuje věřitele, který má majoritu hlasů. "Soud dovozuje, že každý věřitel, který má majoritu hlasů, je nutně vyloučen z hlasování," dodal právní zástupce spořitelny.

Zástupce dceřiné firmy spořitelny Reico má za to, že soud má dvě procesní cesty, jak dospět k závěru, který prezentoval ve vyhlášeném rozhodnutí. "Soudem zvolený postup je extrémní, neboť nedává věřitelům možnost odvolat se. Soud může po hlasování o dotyčném bodu programu schůze zrušit rozhodnutí schůze věřitelů pro rozpor se společným zájmem věřitelů. V takovém případě by měli věřitelé možnost podat opravný prostředek," sdělil právník firmy Reico.

Soudce přitom už na předchozí schůzi věřitelů na konci dubna omezil České spořitelně práva hlasování. Ta podle výkladu soudu mimo jiné nebude moci hlasovat o věcech, které se týkají fungování OP.

Věřitelský výbor na předchozích schůzích nebyl zvolen, zvolení členů věřitelského výboru totiž na konci dubna nepotvrdil soudce Jan Kozák. Věřitelé tehdy většinou hlasů zvolili tři členy věřitelského výboru včetně České spořitelny, soudce ale už před tím avizoval, že spořitelnu do věřitelského výboru nepotvrdí kvůli tomu, že spořitelna má být údajně ovládající osobou vůči Oděvnímu podniku. Proti tomuto verdiktu putovala tři odvolání na Vrchní soud v Olomouci, ten se zatím nevyjádřil.

Vrchní soud v Olomouci se bude zabývat i odvoláním České spořitelny proti samotnému rozhodnutí o konkurzu Oděvního podniku. Spořitelna má za to, že případ mělo už na začátku dostat jiné soudní oddělení než oddělení soudce Jana Kozáka. Vrchnímu soudu proto navrhuje, aby verdikt o konkurzu zrušil, a aby o způsobu řešení úpadku krachující firmy rozhodoval Krajský soud v Ostravě, nebo alespoň jiný soudce brněnského soudu.

Podle zprávy insolvenčního správce Jaroslava Svobody hospodařil Oděvní podnik od začátku roku do 19. května se ztrátou 234,26 milionu korun. Jen za duben firma vyúčtovala odstupné ve výši téměř 46 milionů korun. "Při výplatě mezd tato částka nebyla z důvodů nedostatku finančních prostředků vyplacena," sdělil v materiálu pro soud Svoboda.

Podle něj ode dne přeměny reorganizace v konkurz nedošlo v oblasti výroby k jejímu dalšímu omezení. Od 3. května do 19. května ve firmě vyrobili 2525 sak a 2262 kusů kalhot, obojí na míru. "Zbylá klasická výroba je realizována formou kooperací. Od 1. května 2010 se vyrábí na kooperacích v České republice, na Slovensku a v Makedonii," uvedl insolvenční správce.

Ze zprávy dále vyplývá, že k 20. květnu firma zaměstnávala celkem 773 zaměstnanců.

Insolvenční správce zároveň konzultoval ocenění majetku se znalcem. "Jako životaschopná část podniku dlužníka, u které je dle odborného názoru znalce vhodné zachovat její provoz, byla identifikována výroba oděvů na míru - měřenky," konstatoval správce.

Oděvní podnik byl v insolvenčním řízení od 18. ledna, kdy návrh na úpadek podala firma sama. Krajský soud v Brně o jejím úpadku rozhodl přesně po týdnu, insolvenčním správcem jmenoval brněnského advokáta Jaroslava Svobodu. Soudu se přihlásilo celkem 230 věřitelů. Věřitelé původně upřednostnili reorganizaci firmy, kterou potvrdil i soud, reorganizační plán však nikdo nepředložil. Proto soud poslal firmu 3. května do konkurzu.

Závazky Oděvního podniku přesáhly 1,6 miliardy korun, z toho 1,3 miliardy původně připadalo na trojici bank (Česká spořitelna, Raiffeisenbank a Citibank). Pohledávku Raiffeisenbanky však v květnu koupila pražská společnost Pyrghos Lefkos, po spořitelně se stala druhým největším věřitelem. Firma sama eviduje pohledávky ve výši 305 milionů korun.

Prostějovský Oděvní podnik ještě před dvěma lety zaměstnával kolem 3 800 lidí. V roce 2009 hospodařil podle neauditovaných výsledků se ztrátou 363 milionů korun proti ztrátě 1,085 miliardy korun o rok dříve. Loni utržil 1,13 miliardy korun, což bylo meziročně o 42 procent méně než v předchozím roce.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St   9:08  PM ČR: PMI potvrdilo slabost domácího trhu i pro 1Q24 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688