TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  15.05.2010 08:00:16

MFD: Už to říká i ČSSD: Lidé si musí spořit na penzi

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Pokud chtějí mít dnešní čtyřicátníci slušný důchod, musí si na něj vedle povinného sociálního pojištění ještě spořit sami a posílat musí relativně vysoké částky. Toto už není jen typický výrok pravicového politika, nutnost spořit si na penzi už přiznala i levicová ČSSD, píše sobotní MF DNES.

"Lidé by si měli spořit na důchod zhruba tak patnáct set korun měsíčně, aby si v penzi uchovali životní úroveň," uvedl pro deník MF DNES místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, kandidát na ministra práce a sociálních věcí. Zvýšit razantně měsíční příspěvek na penzijní připojištění doporučují i renomovaní ekonomové. "Je spočítáno, že na penzi by si měl člověk spořit od první výplaty zhruba deset procent platu," říká například Miroslav Zámečník.

"Jenže dnes si lidé na penzi spoří průměrně jen 440 korun a to je málo. Chceme lidi motivovat zvýšením státních příspěvků a daňovým zvýhodněním," dodal Škromach. Ale na kolik by chtěl státní příspěvek zvýšit, už neupřesnil. Z jeho vyjádření však plyne jasný vzkaz třicátníkům či čtyřicátníkům: ať už bude vláda oranžová nebo modrá, jejich penze nebudou v poměru k platům tak vysoké jako dnes. ČSSD dosud hovořila hlavně o tom, že chce rozvíjet současný důchodový systém, při kterém se na důchody vybírá z odvodů těch, kteří pracují, píše MF DNES.

Sociální demokraté si zároveň protiřečí. Jejich místopředseda Zdeněk Škromach chce lidi motivovat, aby si na penzi ukládali aspoň patnáct stovek měsíčně, jeho strana však zároveň v jiné souvislosti tvrdí, že taková částka je pro většinu Čechů nedosažitelná.

Dobrovolné penzijní připojištění má 4,4 milionu lidí což je mezi ekonomicky aktivními už větší část. Kdo si ukládá na důchod minimálně pětistovku měsíčně, tomu stát přidá 150 korun. Ve svém oficiálním programu ČSSD nikde neuvádí, že by tento státní příspěvek chtěla zvýšit. Slibuje, že udrží státem vyplácené důchody na 55 % průměrné mzdy, a láká na třinácté důchody vyplacené ze zisku polostátní společnosti ČEZ. Škromachův výrok tak byl podle MF DNES od socialistů zřejmě první, který naznačil, že i socialisté si uvědomují nemožnost udržet dnešní systém.

"ČSSD o důchodech jen mlží. Vyjádření pana Škromacha nelze považovat za projev upřímnosti. On prostě občas ujede. Je jen otázkou času, kdy ho ostatní okřiknou a vezme svá slova zpátky," komentoval to lídr ODS Petr Nečas. Občanští demokraté navrhují, aby si ten, kdo spoří aspoň dvě procenta z platu, mohl na svůj penzijní fond převést část sociálního pojištění. "Mohlo by to motivovat mladé lidi, aby si spořili už od první výplaty," cituje Nečase MF DNES.

Pravice i levice se liší v dalších "detailech" důchodových změn. Jestli toto spoření má být dobrovolné, či povinné. Zda lidé mají peníze odvádět do soukromých fondů, či nějakého garantovaného státního. Právě tyto "detaily" však mohou zdržet důležitou reformu penzí ještě o pár kritických let, uzavírá list.

Zdenek Michora, michora@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688