Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  13.05.2010 14:08:28

Skupina Unipetrol po pěti čtvrtletích opět v zisku: čistý zisk 309 mil.Kč

·         Skupina Unipetrol po pěti čtvrtletích opět v zisku: čistý zisk 309 milionů

·         Kladný provozní výsledek ve všech segmentech: celkový EBIT 517 milionů

·         Zlepšení dosaženo hlavně díky vývoji cen produktů a výrazným snížením  nákladů

·         Vnější podmínky stále horší než v období před krizí

Praha, 13. května 2010Společnost Unipetrol v 1. čtvrtletí vytvořila čistý zisk. Kladné výsledky vykázala i na provozní úrovni. K návratu do černých čísel pomohla řada úsporných a optimalizačních opatření, která Unipetrol začal uplatňovat od začátku minulého roku. Úspěšný optimalizační plán a dřívější investice (v rafinériích a výrobě polypropylénu) kromě toho umožnily přizpůsobit objemy vyráběných produktů tak, aby jejich skladba lépe odpovídala změnám poptávky na oslabeném trhu. Režijní náklady a další výdaje se výrazně snížily zejména v rafinérském segmentu.

Podmínky v odvětví se mírně zlepšily, stále však nedosáhly úrovně z období před nástupem celosvětové krize (1Q/2008). Přetrvávající vlivy vnějšího prostředí tak částečně snížily pozitivní efekt, kterého se podařilo dosáhnout redukcí nákladů a zvýšením provozní efektivity. Kladného výsledku přesto dosáhly všechny segmenty skupiny Unipetrol. 

Skupina Unipetrol vytvořila letos v prvním čtvrtletí provozní zisk (EBIT) ve výši  517 milionů korun. Čistý zisk dosáhl 309 milionů korun oproti ztrátě ve výši 185 milionů korun ve stejném období loňského roku. K čistému zisku se skupina vrátila po pěti čtvrtletích. Výnosy skupiny se meziročně zvýšily o 24 procent na 18 miliard korun.

Rafinérská část skupiny se vrátila k provoznímu zisku (EBIT 279 milionů ) po pěti kvartálech
v červených číslech. Marže petrochemických a rafinérských produktů se v prvním čtvrtletí letošního roku zvýšily, nedosáhly však úrovně dřívějšího, předkrizového období. Oslabená poptávka po motorových palivech tak byla hlavním důvodem meziročního snížení objemu zpracované ropy
(o 7 %) a nižšího prodeje rafinérských výrobků.

Maloobchodní prodej motorových paliv si přes komplikovanou situaci na trhu vedl velmi dobře. Společnost Benzina dokázala překonat nepříznivé podmínky letošní zimy a klesající  spotřebu pohonných hmot a dále upevnila své postavení na českém trhu. Prodej prémiových paliv Verva zvýšila v porovnání s prvním čtvrtletím předchozího roku o 49 %, provozní zisk o 130 procent.


 

Komentář k jednotlivým segmentům:

Meziroční výkonnost rafinérského segmentu se výrazně zlepšila. Provozní zisk ve výši 279 milionů  byl v kladných číslech poprvé od 3. čtvrtletí roku 2008. Unipetrol toho dosáhl částečně díky zvýšení rafinérských marží, zvětšujícímu se rozdílu cen ropy Brent-Ural a zlepšení efektivity výroby, zejména u automobilového benzínu. Pozitivní vliv měla rovněž pokračující úsporná opatření a přecenění zásob. Negativně se projevilo meziroční snížení objemu zpracované ropy a nižší objemy prodejů z důvodu nepříznivých podmínek v zimním období. Velkoobchodní prodej paliv klesl i proto, že se odběratelé na konci roku 2009 předzásobili kvůli avizovanému zvýšení daně
z přidané hodnoty a spotřební daně, platnému od 1. ledna.

 

Petrochemický segment zaznamenal provozní zisk ve výši 97 milionů , což představuje meziroční pokles o 12 %. Petrochemie si nicméně letos vedla mnohem lépe než v předchozím čtvrtletí minulého roku. Provozní zisk se oproti 4. čtvrtletí 2009 zvýšil o 194 %, zejména díky vyšším maržím olefinů a polyolefinů. V meziročním srovnání se pozitivně projevily výrazně lepší marže olefinů, úspory nákladů a zvýšená kapacita výroby polypropylénu, která vedla k navýšení prodeje polyolefinů o 7%. 

 

Segment maloobchodního prodeje motorových paliv vykázal výrazně lepší výsledek než před rokem. Provozní zisk dosáhl úrovně 131 milionů , což představuje meziroční nárůst o 130 %. Objemy prodeje mírně klesly, částečně kvůli zvýšení spotřební daně a daně z přidané hodnoty,

po němž se ceny pohonných hmot v České republice zvedly natolik, že přestaly být konkurenceschopné vůči cenám v okolních zemích. Benzina přesto posílila svou vedoucí pozici díky významnému zvýšení prodejů prémiových paliv Verva a také díky investicím do modernizace a rebrandingu sítě čerpacích stanic.

 

Výhled na nadcházející období

Předpoklad, že by letos došlo k rychlejšímu růstu spotřeby motorových paliv a že by byla vyšší než vloni, je málo pravděpodobný. Poptávka po petrochemických produktech se zvyšuje, ale jen velmi pomalu. Negativním faktorem by se mohl stát vývoj směnných kurzů, případný vzestup cen ropy nebo zhoršení dalších externích podmínek. Skupina Unipetrol je nicméně připravená se s nepříznivou makroekonomickou situací vyrovnat. Přijatá úsporná opatření se již začala projevovat výrazným snížením nákladů. Společnost je v dobré finanční kondici a její zadlužení je na velmi nízké úrovni. 

 

Výsledky prvního čtvrtletí lze považovat za více než uspokojivé. Prokazují správnost a kvalitu plánu snížení nákladů a optimalizace přijatého v loňském roce. Musíme si však dát pozor před přílišným optimismem. Trhy jsou stále ještě oslabené a marže nedosahují úrovně, kterou měly před krizí.
Proto musíme i nadále pokračovat v úsilí zaměřeném na kontrolu nákladů a zvyšování efektivity,
“ řekl Piotr Chełmiński, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Unipetrol.

 

 

UNIPETROL, a.s., ovládá společnosti, které působí v petrochemickém průmyslu v České republice. V roce 2005 se stal Unipetrol součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina Unipetrol se zaměřuje především na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu.  Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům v České republice i na středoevropském trhu. Skupina Unipetrol je  v České republice jedna z největších z hlediska obratu a zaměstnává téměř 4000 lidí.

 

Kontakt:

Blanka Růžičková

tisková mluvčí UNIPETROL, a.s.

telefon: +420 225 001 407, +420 731 881 111

e-mail: blanka.ruzickova@unipetrol.cz


 

 

Příloha č. 1

Konsolidované neauditované finanční výsledky (v milionech )

 

 

1Q09

4Q09

1Q10

Q/Q

Y/Y

 Výnosy

14 513

18 347

18 039

-2 %

+24 %

 EBITDA

709

620

1 352

+118 %

+91 %

 EBIT

-127

-260

517

--

--

 Čistý zisk1)

-185

-262

309

--

--

1) Čistý zisk připadající akcionářům mateřské společnosti

 

Ukazatel EBIT – rozdělení podle segmentů (v milionech )

 

 

1Q09

4Q09

1Q10

Q/Q

Y/Y

 EBIT, z čehož

-127

-2601)

517

--

--

  • Rafinérie

-329

-320

279

--

--

  • Petrochemie

110

33

97

+194 %

-12 %

57

208

131

-37 %

+130 %

1) Drobné rozdíly mezi součtem a jednotlivými segmenty způsobené zaokrouhlováním.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688