TNBiz (TN.cz)
Finance  |  13.05.2010 12:51:01

Máme průhlednou vlastnickou strukturu, brání se Penta útokům politiků

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Investiční skupina Penta se ve čtvrtek ohradila proti vyjádření politiků, kteří označili vlastnickou strukturu Penty za netransparentní a zpochybnili prodej letiště ve Vodochodech. Vlastníci jsou veřejně prezentováni a letiště jsme získali v řádné privatizaci, uvedl za Pentu Marek Dospiva.

Penta odmítla slova místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřiny Klasnové, která ve středečních Otázkách Václava Moravce speciál v České televizi uvedla, že by sněmovna po volbách prověřit prodej letiště ve Vodochodech, protože nemá Penta průhlednou strukturu.

"Patříme k té části firem, které jsou totálně transparentní. Od začátku deklarujeme, kdo společnost vlastní, což je prezentováno i na našich internetových stránkách," řekl novinářům Dospiva, který v Pentě dohlíží na rozvoj Aera Vodochody.

"Letiště jsme získali v řádné privatizaci, když jsme nabídli asi o 80 procent vyšší nabídku, než byla druhá nejvyšší. Koupili jsme tu firmu v době, kdy neměla žádnou perspektivu, prodělávala miliardu korun ročně a ztrácela strategické partnery," sdělil Dospiva. Nezapomněl se také zmínit, že Aero Vodochody vydělalo za první rok pod Pentou 200 milionů korun a další rok už 400 milionů.

Ve středečním předvolebním pořadu Otázky Václava Moravce speciál vysílaného z Kladna se pozvaní politici několik minut věnovali budoucnosti letiště ve Vodochodech, které chce Penta rozšířit a nabídnout nízkonákladovým leteckým společnostem. V kladenském divadle se proti rozšíření letiště vyslovili všichni. Kritizovali hlavně hluk, který ohrozí zdraví lidí žijících v okolních obcích.

Letiště Vodochody je v současné době neveřejným mezinárodním letištěm, které využívají především letecké školy a zákazníci mateřské společnosti Aero Vodochody. V loňském roce se na letišti uskutečnilo přes devět tisíc pohybů letadel, což je o sto procent více než v roce 2008. Akciové společnosti AERO Vodochody a Letiště Vodochody vlastní investiční skupina Penta.

Po rozšíření provozu chce společnost přepravit až 3,5 milionu cestujících ročně a denně odbavit 48 letadel. Představitelé společnosti slibují nižší ceny za letenky, nové možnosti cestování a vysoký standard služeb. Společnost se hodlá orientovat především na nízkonákladové aerolinky a plný provoz plánuje spustit na přelomu let 2012 - 2013.

Tomáš Paták, patak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688