TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.05.2010 08:01:36

ODS: Pokud volby skončí patem, je potřeba změnit jejich systém

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Středočeský volební lídr ODS Petr Bendl tvrdí, že řešením případné patové situace po květnových volbách není velká koalice, ale volby nové. Bendl to řekl ve středečních Otázkách Václava Moravce.

"Na místě by v takovém případě určitě byla také změna volebního systému," řekl Bendl. Podle Bendla je velká koalice ODS a ČSSD zcela nemožná. "ODS nikdy nepůjde koalice se stranou, která se nezaváže ke snižování zadlužení státu nebo odpovědnému hospodaření. Toto naše stanovisko je obávám se v silném rozporu s programem ČSSD. Kdyby ČSSD na takovou koalici přistoupila, lhala by sama sobě nebo voličům," uzavřel Bendl.

Celostátní diskuse o reformě volebního systému se v plném rozsahu naplno rozhořely po volebním patu v roce 2006. Ještě na konci roku 2008 se přitom koaliční vláda ODS, KDU-ČSL a Strany zelených intenzivně zabývala možnými variantami pro změnu volebního systému. Vláda nakonec výběr zúžila ze šesti možných modelů na tři, a to takzvaný skotský, nizozemský a řecký.

Společné těmto návrhům bylo zvýšení proporcionality a nějaká forma bonifikace pro vítěze, aby se zabránilo dalšímu patu. Zvláště malí členové koalice totiž dbali na to, aby k nim byl volební systém spravedlivější a méně zvýhodňoval velké strany. Na druhou stranu ani ODS nechtěla opustit svůj cíl reformy. Na rozdíl od přelomu milénia však již neprosazovala zavedení většinových prvků, ale zaměřila se pouze na benefity pro stranu vítěznou. Pád vlády však volební reformu odložil k ledu.

Na konci minulého roku oživil diskuse o změně volebního systému prezident Václav Klaus, který vyzval dvě nejsilnější politické strany, aby se dohodly na volební reformě. ČSSD nato přišla s návrhem zvýšení počtu volebních obvodů, které by nahrávalo větším stranám. ODS zase vsázela na bonusové mandáty pro vítěze voleb. To ovšem ČSSD odmítala.

Dohodu finálně blokovala nejen obsahová nejednotnost návrhů, ale také osobní rivalita mezi Paroubkem a tehdejším šéfem ODS Mirkem Topolánkem. Oba podmiňovali dohodu o volební reformě změnou ve vedení konkurenční strany.

Zuzana Fojčíková, Pavlína Heřmánková, fojcikova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688