TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  11.05.2010 15:56:06

Německo schválilo svůj podíl v záchranném balíčku EU, otazníky však přetrvávají

Mediafax

BERLÍN (MEDIAFAX) - Německá vláda v úterý schválila svůj příspěvek ve výši 123 miliard eur do nouzového záchranného balíčku Evropské unie, který má stabilizovat společnou měnu euro a zabránit šíření řecké rozpočtové krize do dalších zemí eurozóny. Informovala o tom agentura Reuters.

Vláda kancléřky Angely Merkelové dala zelenou německému příspěvku, který by měl dosáhnout 123 miliard eur. Pokud rozpočtový výbor parlamentu bude souhlasit, může se tato částka navýšit o 20 procent. Německo tak fakticky bude ručit za úvěry ve výši zmíněných 123 miliard eur.

Ministři financí se o víkendu rozhodli vytvořit nouzový záchranný balíček v objemu 500 miliard eur, který by měl zabránit rozšíření řecké rozpočtové krize do dalších zemí regionu. K této částce přispěje i Mezinárodní měnový fond (MMF) dalšími 250 miliardami eur. Mezi hlavní cíle finančního balíčku patří stabilizace euro. Evropské burzy v pondělí raketově rostly poté, co minulý týden negativně reagovaly na obavy o osud řeckého dluhu.

V úterý však prvotní euforie vyprchala a znovu se objevily spekulace a obavy o vývoj v některých evropských zemích. Investoři se obávají, že evropské země nebudou schopné dostát svým ambiciózním závazkům na snížení rozpočtových deficitů. Z jejich pohledu záchranný plán nepředstavuje vhodné dlouhodobé řešení.

Komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn navíc vyzval Itálii, aby přijala další opatření na snížení rozpočtového deficitu. V roce 2009 italský schodek dosáhl 5,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP), veřejný dluh se vyšplhal na 115,8 procenta HDP.

Situace není příznivá ani pro samotné Řecko. Investoři se obávají, že sociální nepokoje by mohly ohrozit budoucnost opatření na snížení rozpočtového deficitu. Podobné obavy sdílí i MMF, který uvedl, že ve střednědobém horizontu je sice schodek udržitelný, ale Atény budou při naplňování opatření čelit celé řadě výzev.

Ratingová agentura Moody's nedávno varovala, že může snížit rating Řecka na úroveň "junk" a snížit i rating Portugalska. Moody's k tomu uvedla, že nákaza se rozšířila do Portugalska, Irska a Španělska.

Někteří investoři se domnívají, že EU si pouze koupila čas, ale nevyřešila problémy spojené s nízkou konkurenceschopností a vysokými rozpočtovými schodky. "I když jsme se prozatím vyhnuli nejhoršímu scénáři, tedy řeckému bankrotu, v mnoha ohledech se řešení velkých problémů pouze odložilo a nové výzvy mohou vzniknout v Portugalsku a Španělsku," míní analytik Nagayuki Yamagishi z Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Simone Radacicova, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688