TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  11.05.2010 14:06:01

Evropští socialisté chtějí na regulaci trhů použít 40 let starý daňový koncept

Mediafax

BRUSEL (MEDIAFAX) - Strana evropských socialistů (PES) v Evropském parlamentu (EP) požaduje zásadní restrukturalizaci evropského i světového finančního systému. PES v úterý informovala, že se rozhodla oprášit asi 40 let starý koncept daně z finančních transakcí (FTT), tzv. Tobinovu daň.

"Probíhající globální krize ukázala, že je třeba fundamentální restrukturalizace evropského i světového finančního systému," uvedla v tiskové zprávě PES, jejímiž členy jsou i čeští sociální demokraté.

Podle zprávy se v březnu letošního roku EP dohodl na jednotné pozici při prosazování FTT a také na rozdělení předpokládaného daňového výnosu na rozvoj globálních projektů, snížení chudoby a podporu veřejných služeb. Přijetí tohoto opatření zatím brání Evropská komise.

PES ve svém konceptu počítá se sazbou 0,05 procenta ze světových finančních transakcí. Slibují si omezení aktivity spekulantů, které nepřispívají ani k tvorbě pracovních míst a ani k udržitelnému růstu ekonomiky. Podle propočtů PES by FTT v případě neprodleného přijetí v příštím roce přinesla daňové příjmy ve výši kolem 500 miliard eur, z čehož by cca 200 miliard připadlo Evropě. Za tyto prostředky by bylo možné vytvořit dva až tři miliony pracovních míst.

"Toto rozhodnutí svědčí nejen o smysluplnosti tohoto sociálně demokratického návrhu, ale především o tom, že konzervativní ministři financí nenacházejí konzervativní řešení a tak musejí sáhnout po našem. Neříkáme, že je potřeba něco udělat, ale přicházíme s vypracovanou strategií, na kterou upozorňujeme již řadu měsíců," komentoval tento návrh Jiří Havel, vedoucí delegace České strany sociálně demokratické (ČSSD) v Evropském parlamentu.

Koncept daně z finančních transakcí jako první před téměř čtyřiceti lety navrhl americký ekonom a nositel Ceny Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela (obvykle označovaná jako Nobelova cena za ekonomii) James Tobin. Tobin chtěl zdaněním krátkodobých pohybů peněz v různých měnách zbrzdit spekulace a, jak sám říkal, "nasypat trochu písku do soukolí mezinárodních financí". Toto zdanění je neustále předmětem ostrých sporů mezi ekonomy i politiky. Odpůrci tvrdí, že taková daň je v praxi nepoužitelná, a navíc by vedla k destabilizaci finančních trhů. Zastánci této daně naopak argumentují výše zmíněnými přínosy.

Koncept, s nímž počítá PES, je však mírně odlišný. Obvykle je tento koncept nazýván Robin Hood Tax (RHT) podle známého pohádkového hrdiny, protože výnosy by měly jít na odstranění chudoby po celém světě. Oproti Tobinově dani se liší tím, že zatímco původní Tobinova daň počítala se zdaněním pouze měnových operací, RHT by se dotkla veškerých transakcí včetně dluhopisů, akcií a dalších komodit.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688