TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  11.05.2010 12:51:01

Devadesát nemovitostí v centru Prahy bylo prodáno za poloviční cenu, tvrdí Věci veřejné

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Zastupitelé Prahy 1 za Věci veřejné (VV) v úterý upozornili, že devadesát nemovitostí v centru hlavního města bylo prodáno za poloviční cenu. Podle auditora je navíc v hospodaření Prahy 1 naprostý chaos, řekl zastupitel Jaroslav Škárka z VV.

"Podle auditorské zprávy a účetní firmy je v účetnictví městské části Prahy 1 naprostý chaos, jehož náprava bude trvat roky. Nikdo neví, kam zmizely peníze z privatizace a nikdo se nehlásí k odpovědnosti. Vinu nese jednoznačně ODS, ale nynější starosta Dvořák svaluje vinu na svého předchůdce Hejmu, ten zase na Vihana a tak dále," shrnul Jaroslav Škárka, zastupitel Prahy 1 za Věci veřejné.

"V době svého vzniku v roce 1989 hospodařil Bytový podnik Praha 1 s kmenovým jměním v hodnotě 4 031 086 814 . V průběhu likvidace došlo k privatizaci většiny bytových jednotek. Došlo také k přímému prodeji několika domů v Praze 1," vysvětluje zastupitelka Prahy 1 a místopředsedkyně strany Věci veřejné Karolína Peake.

Po privatizaci zůstal podle jejích informací Bytovému podniku, tedy státu, majetek za 773 milionů. Tato cena byla stanovena počátkem roku 2009 znalcem a na tento majetek byla vyhlášena veřejná dražba. "V té době však nastala ekonomická krize a nikdo se do dražby nepřihlásil. Ministerstvo financí tedy vyhlásilo dražbu znovu, tentokrát bez vyvolávací ceny a majetek byl prodán za pouhých 381 milionů firmě se sídlem v Nizozemí. Stát tedy prodělal více než 432 milionů korun," dodala Peake.

Podle Peake snížila výnos dražba majetku jako celku. Dražba navíc proběhla v době hluboké hospodářské krize, což významně poznamenalo výslednou cenu. Stát i městská část podle VV jednali v neprospěch státu.

Nájemci bytů i nebytových prostor byli navíc podle Věcí veřejných uváděni v omyl, když Ministerstvo financí a městská část Praha 1 deklarovali, že všechny byty budou doprivatizovány oprávněným nájemníkům a nebytové prostory budou přednostně odprodány platícím provozovatelům.

Podle Věcí veřejných navíc Praha 1 neumí vůbec hospodařit. Na posledním zastupitelstvu odhlasovala koalice ODS-ČSSD v Praze 1 navýšení rozpočtu o 110 milionů. Městská část Praha 1 zprivatizovala byty za 3,2 miliardy korun, z nichž část byla utracena za arbitráže. Zbytek peněz z privatizačního účtu zmizel, tvrdí Věci veřejné.

Karolina Brožová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

12.05. 09:16  Bordel?!? nene (Tomáš)
11.05. 23:09  Bordel?!? nene (r.m.)
11.05. 19:17  Bordel?!? (Tomáš)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688