Akcie v ČR  |  03.05.2001 11:37:58

Ceny technologií zamířily vzhůru

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Středa 3. května 2001

Spojené státy



Řada pozitivních zpráv vyhnala ceny technologických titulů výše, blue chips mírně oslabily.

Spojené státy

Technologické akcie včera uzavíraly opět výše, když investiční publikum projevilo zájem o síťařské společnosti typu Cisco Systems, u nichž se spekuluje na opětovný růst zisků v několika příštích měsících, klasické tituly však díky vyššímu zájmu o růstovější tituly oslabily.

Růst zájmu o technologie byl výsledkem několika pozitivních zpráv. Za prvé, telekomunikační společnost Global Crossing oznámila, že bude využívat dva typy nejnovějších internetových routerů Cisca. Pro Cisco příznivou zprávou byl i komentář analytiků Morgan Stanley týkající se známek stabilizace poptávky na trhu síťových produktů v regionu Severní Ameriky. Za druhé, výrobce komunikačních čipů Brocade Communications očekává, že redukovaný zisk za 2Q01 splní popřípadě překoná. Z oblasti polovodičů vydal prohlášení o stabilizaci poptávky po PC i přední výrobce mikroprocesorů AMD. A za třetí, vyšší než očekávané americké zásoby ropy (případně zemního plynu) před letní sezónou způsobily téměř 4% pokles ceny ropy, což není dobrá zpráva pro ropné společnosti, ale vzhledem k cenám energií pro korporace obecně.

Americké antimonopolní úřady včera schválily 42 mld. USD akvizici Honeywell společností General Electric. Povolení, jehož podmínkou byl například prodej divize na výrobu motorů pro vojenské vrtulníky, je hodnoceno pozitivně jak za strany managementu, tak analytiků. Za kritičtější bod této transakce je považováno dosažení dohody s úřady Evropské Komise.

Čtvrtletní zisky amerických korporací poklesly za uplynulé čtvrtletí nejvyšším tempem za posledních 10 let. Výsledkem nižší spotřebitelské poptávky a omezení kapitálových výdajů firem byl 4,8% pokles zisků za 1Q01 - dle hospodářských výsledků 414 společností indexu S&P 500, které je již oznámily. Dle Thomson Financial/First Call v 3Q roku 1991 propad čtvrtletních zisků činil 18 %.

Dnes bude oznámen nevýrobní NAPM index - sektoru služeb, zítra míra nezaměstnanosti a vývoj průměrné hodinové mzdy.

Česká republika

KCP nařídila ČSOB, jako novému majiteli IPB, navrátit do některých fondů majetek, o který IPB v roce 1996 připravila akcionáře fondu nevýhodnými obchody s cennými papíry. Z dosud neotevřených fondů se jedná o IF Rentiérský, kam by mělo být vráceno cca 16 na akcii, dále Křišťálový IF (12 ) a IF Bohatství (4,5 ). Část majetku také náleží do Výnosového OPF a Restitučního OPF, které jsou již otevřeny. Je však pravděpodobné, že se ČSOB odvolá, případně bude mít snahu tuto platbu zahrnout do státních záruk, jenž byly při prodeji IPB do rukou ČSOB poskytnuty státem.

Na trhu se objevily spekulace, že KPN, jako majitel 20,3 % akcií Českého Telecomu, má problémy s jeho prodejem. KPN se již dříve rozhodla prodat veškeré své účasti ve střední a východní Evropě a koordinovat svůj postup při prodeji s vládou. Takto je na prodej zhruba 85% podíl v ČTc, což při současné situaci v telekomunikacích bude obtížně prodejný podíl. Samotný KNP vlastní v ČTc přibližně 20,3% balík a původně očekával, že prodej proběhne zhruba za 490 , zahraniční analytici však odhadují, že se podaří podíl KPN prodat zhruba za 320 , což je ještě méně než současná tržní cena. Hrozí tedy, že by se mohl zopakovat scénář privatizace Č. radiokomunikací, což by mělo samozřejmě negativní vliv na akcie ČTc. Hodnotu akcií ČTc odhadujeme na 505 , ovšem současný tržní diskont je důsledkem právě nejistoty úspěchu při privatizaci.

ÚOHS nevidí důvod k zásahu proti ČS kvůli zvýhodněným hypotékám, které ČS hodlá představit v polovině roku jako jeden z programů na podporu české ekonomiky, ke kterým se musela zavázat Erste při koupi podílu v ČS. ČS těmito zvýhodněnými hypotékami zcela jistě zvýší svůj 16% tržní podíl na tomto trhu.

Elektrárenská společnost ČEZ zveřejnila hospodářské výsledky za 1Q, které byly lepší než očekávání, na druhou stranu však upozornila, že musí čelit vyšším dovozům elektřiny za zahraničí a rovněž zpoždění při podepisování smluv s domácími distributory. ČEZ vykázal za 1Q čistý zisk 4,7 mld. , zatímco očekávání zněla na 3,3 mld. Důvodem tohoto vývoje byly jednak vyšší tržby (+9,7 % meziročně), jednak pokles v provozních nákladech firmy. Volné finanční prostředky ČEZ použil na snížení své dluhové zátěže. Vzhledem k poněkud pochmurnému výhledu, který ČEZ poskytl investorům pro zbytek roku, je pozitivní vliv překvapivě dobrých výsledků eliminován. Za případné katalyzátory dalšího růstu ceny akcie považujeme zejména podpisy smluv s REAS. Klíčové také bude, zda se ČEZu podaří zvrátit trend v poklesu tržního podílu v ČR, který v současnosti dosahuje 64 %.

Unipterol vykázal za 1Q čistý konsolidovaný zisk 694 mil. oproti očekáváním okolo 630 mil. . Důvodem byly zejména dobré výsledky společnosti Chemopetrol. Konsolidované výsledky však nepřinesly přílišné překvapení, neboť výsledky jednotlivých společností byly již známy. Zde stojí za zmínku především zhoršující se výsledky České rafinérské. Vláda rovněž včera zrušila tendr na privatizačního poradce pro prodej Unipetrolu, což znamená další zdržení při privatizaci. Domníváme se, že důležitější než výsledky za 1Q je právě postup privatizace, a to bude také faktor, který bude ovlivňovat cenu akcií.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

22.03.2018Ceny pohonných hmot zamíří vzhůru BHS (BH Securities a.s.)
11.12.2012Goldman Sachs Group – cena kukuřice zamíří vzhůru Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)
19.07.2010Cena ropy zamířila vzhůru TNBiz (TN.cz)
16.02.2005Cukr zamířil směrem vzhůru Tomáš Marhoun (Colosseum, a.s.)
01.02.2005Měď by měla zamířit vzhůru Tomáš Marhoun (Colosseum, a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688