TNBiz (TN.cz)
Finance  |  06.05.2010 19:38:00

Řecký parlament definitivně schválil balíček úsporných opatření

Mediafax

ATÉNY (MEDIAFAX) - Řecký parlament schválil definitivně vládní balíček úsporných opatření. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters.

K dalším úsporným opatřením se Řecko zavázalo po jednáních s Mezinárodním měnovým fondem a zeměmi eurozóny, přijetím úsporného balíčku se zemi otevře cesta k půjčce 110 miliard eur, která by Řecku měla pomoci financovat chod státu a refinancovat svůj dluh.

Do problémů se řecká vláda dostala poté, co její rozpočtový schodek za loňský rok dosáhnul 13,6 procenta, což vyvolalo reakci ratingových agentur, které zemi snížily její úvěrový rating. To následně vyvolalo odezvu na úvěrovém trhu, který požadoval vyšší rizikový bonus, což bylo pro Řecko neúnosné.

Podle současného plánu by tak mělo být Řecko na nějaký čas od úvěrových trhů odříznuté, financování by mělo být realizováno právě skrze 110miliardovou půjčku.

Součástí schválených opatření je zvýšení daně z přidané hodnoty o dva procentní body, zvýšení zdanění pohonných hmot, tabákových výrobků a alkoholu, snížení platů zaměstnanců státní správy a snížení důchodů. Celková úspora opatření je odhadována na 30 miliard eur, což znamená 11 procent HDP země.

Proti úsporným opatřením se však v Řecku v posledních týdnech vzedmula vlna protestů, při níž ve středu tři lidé uhořeli uvnitř zapálené budovy.

I přes splnění svého závazku, které s největší pravděpodobností povede k poskytnutí půjčky MMF a eurozóny však trhy nejsou řeckou situací vůbec nadšené. Euro ve čtvrtek oslabilo vůči dolaru na své 14měsíční minimum a očekává se brzké testování úrovně 1,25 EUR/USD, která byla před několika měsíci je velmi obtížně představitelná. Podobně negativně reagují i evropské akciové trhy či cena komodit.

Analytici se totiž obávají, že se řecká krize projeví i v dalších evropských státech, zejména v těch jižních.

"Evropští politici se snaží přehlížet znepokojení panující na dluhopisovém trhu, když říkají, že Řecko je zvláštní případ a že není třeba se obávat žádné nákazy. Dluhopisové trhy, jak naznačují vyšší výnosy ve všech zemích PIIGS, se s tímto názorem v žádném případě neztotožňují. Pokud nedojde k realizaci dramatických úsporných programů, tato krize se rozšíří a rozroste, a to zejména v zemích PIIGS. S největší pravděpodobností se tak během příštích 1224 měsíců dočkáme restrukturalizace portugalského dluhu, protože vnější zadlužení Portugalska je mnohem horší, než je tomu v případě Řecka," komentoval současnou situaci David Karsbol, hlavní ekonom Saxo Bank.

Vojtech Kristen, kristen@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

06.05. 20:35  to nééé ..... (Paroprase)
06.05. 20:34  Definitivne? (Luboš)
06.05. 20:09  Definitivne? (Prakesh)

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688