TNBiz (TN.cz)
Finance  |  05.05.2010 13:56:02

Tisíce Řeků se bouří proti úsporám a škrtům

Mediafax

ATÉNY (MEDIAFAX) - Desítky tisíc Řeků vyšly do ulic, aby vyjádřily svůj protest proti zamýšleným rozpočtovým škrtům a úsporám; celonárodní 24hodinová stávka řeckých zaměstnanců paralyzovala celou zemi. Ve středu o tom informovala agentura Reuters, francouzský deník Le Monde, agentura AP a americká televize CNN.

Agentura Reuters uvedla, že se pravděpodobně jedná o jeden z největších protestů od vypuknutí rozpočtové krize. Policie odhaduje počet demonstrantů na 25 tisíc, ale agentura Reuters předpokládá, že jich bude ještě víc. Mezi stávkujícími jsou učitelé, lékaři i bankovní úředníci. Na pořádek dohlíží na 1700 policistů, kteří jsou rozmístěni ve středu města. Řecká policie použila plyn proti skupině 50 demonstrujících, kteří na ni házeli kameny a chtěli se dostat do řeckého parlamentu.

"Dnešní stávkou pokračujeme v boji proti nelítostným a nespravedlivým opatřením, která zasáhnou zaměstnance, důchodce a nezaměstnané," řekl Yannios Panagopoulos z odborové centrály GSEE. "Náš boj je také vzkaz evropským národům, že to, co začalo v Řecku, se brzo rozšíří, protože Evropa ukázala, že není schopná konfrontovat krizi," dodal odborář.

Podle průzkumů veřejného mínění v Řecku postupně narůstá počet nespokojených lidí, kteří nesouhlasí s utahováním opasků. Do stávky vstoupili v úterý řečtí státní zaměstnanci a ve středu se k nim přidali i zaměstnanci soukromé sféry. Stávka ochromila veřejný život v zemi, kde nefunguje letecká, námořní ani městská hromadná doprava. Neotevřely se školy, daňové úřady, ministerstva, banky ani soukromé obchody. Do stávky vstoupili i řečtí novináři, takže podle agentury AP nefunguje ani rádio či televize a nevyšly žádné noviny.

Řecký premiér George Papandreu předložil ve středu parlamentu návrh zákona, který zavede další opatření na snížení deficitu. Zmíněný zákon by měl vést k úsporám ve výši 30 miliard eur a počítá s výrazným snížením mezd a důchodů a zvýšením daně z přidané hodnoty (DPH). Lidé se domnívají, že obdobné změny nejsou spravedlivé, protože podle nich je třeba zaměřit se na potírání korupce a daňových úniků. O zákonu by měli řečtí poslanci hlasovat ve čtvrtek večer.

Kritický stav řeckých veřejných financí si vyžádal pomoc od ostatních států eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. V příštích letech půjčí Aténám 110 miliard eur.

Simone Radacicova, Dana Rybáková, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688