TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  02.05.2010 13:51:00

Češi chtějí spravedlivější výpočet důchodů, ale bojí se, že na vyšší penze v rozpočtu nezbude

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Většina účastníků internetového průzkumu společnosti SANEP souhlasí s nedávným rozhodnutím Ústavního soudu (ÚS), který zrušil dosavadní systém výpočtu důchodů. Zároveň se ale lidé obávají, že spravedlivější systém příliš zatíží státní rozpočet, vyplývá z výsledků průzkumu zveřejněných v neděli.

"Podle názoru většiny lidí je však v každém případě současný výpočet důchodů nespravedlivý a je nutná jeho změna. Stejně tak panuje jednoznačná shoda drtivé většiny respondentů v otázce nutné reformy penzijního systému," uvedla společnost SANEP. Reforma důchodového systému je nutná podle téměř 84 procent oslovených lidí.

Ústavní soud zrušil s platností od 30. září 2011 výpočet důchodů, protože dosavadní systém výpočtu penzí nebere dostatečně ohled na to, kolik lidé v životě vydělávali, a tím pádem i odváděli státu do penzijního systému. Rozhodnutí ÚS kritizovali politici i ekonomové, respondenti průzkumu ho ale považují za správné. Uvedlo to 54,3 procenta dotázaných, opačného názoru je 32,6 procenta respondentů.

Změnu nynějšího výpočtu důchodů považuje za nutnou 67,1 procenta respondentů. "Kromě důchodců a lidí v předdůchodovém věku změnu výpočtu důchodového systému podporují i lidé od 35 let," popsali výsledky průzkumu jeho autoři.

Zároveň se ale většina dotázaných v souvislosti se změnou výpočtu důchodů obává zatížení státní kasy, a tedy i případného snížení penzí. Dopadů rozhodnutí Ústavního soudu, které by mělo znamenat zvýšení penzí až u 95 procent důchodců, se podle průzkumu obávají i lidé, kteří rozhodnutí ÚS vnímají pozitivně a považují stávající výpočty penzí za nespravedlivé.

Celkem 57,7 procenta respondentů se obává, že rozhodnutí Ústavního soudu může v důsledku mnohamiliardového zatížení státního rozpočtu vést nakonec i k celkovému snížení důchodů, protože stát nebude míst dostatek prostředků. "Zatímco zejména lidé od 35 a více let vnímají změnu výpočtu důchodů jako příznivý signál, zejména mladí lidé se obávají dopadů zvýšení penzí na státní rozpočet," uvedl SANEP.

Na dvě stejně silné skupiny rozdělila veřejnost otázka, zda rozhodnutí Ústavního soudu znamená zrušení solidarity, což si myslí řada zejména levicových politiků. "Zatímco podle názoru 43,3 procenta dotázaných rozhodnutí Ústavního soudu znamená zrušení solidarity v rámci penzijního systému, 43,4 procenta respondentů je opačného názoru," uvedla společnost SANEP. Přesto 67 procent dotázaných považuje současné nastavení výpočtu penzí za nespravedlivé.

Nadpoloviční většina dotázaných nesouhlasí s názorem předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který rozhodnutí ÚS označil za aktivistické. Soudci podle jeho názoru ovlivnili i výši rozpočtového schodku bez toho, aby nesli politickou odpovědnost. S Paroubkovým názorem souhlasilo 35,8 procenta respondentů průzkumu, opačný názor má 51,7 procenta dotázaných.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl ve dnech 24. - 28. dubna 2010 proveden na reprezentativním vzorku 6817 dotázaných ve věkové kategorii 18 až 69 let. Celkově se průzkumu zúčastnilo 15 819 dotázaných v rámci panelu 145 tisíc registrovaných uživatelů. "Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje kolem +- 1,5 procentního bodu," dodali autoři průzkumu.

Václav Kozák, kozak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688