TNBiz (TN.cz)
Finance  |  30.04.2010 19:03:11

Diag Human chce po vládě, aby zakázala Juráskové zasahovat do arbitráže

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Firma Diag Human vyzvala premiéra Jana Fischera a celý jeho kabinet, aby přijal usnesení zakazující ministryni zdravotnictví Daně Juráskové jakkoli zasahovat do sporu, který firma s Českou republikou vede. V pátek o tom informovalo Rádio Česko.

"Obracím se na vás v zastoupení společnosti Diag Human SE jako na členy vrcholného orgánu výkonné moci s upozorněním, že ministerstvo zdravotnictví koná za plného vědomí ministryně vlády, paní Dany Juráskové a jejího náměstka, pana Marka Šnajdra, dlouhodobě a soustavně mimo své zákonné kompetence," cituje Rádio Česko z dopisu, který má k dispozici.

Firma zaslala dopis premiérovi a vládě, protože nesouhlasí, aby ministerstvo zdravotnictví a jeho lidé zastupovali Česko ve sporu s Diag Human. Firma má za to, že má stát zastupovat pouze Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Ministerstvo se odvolalo proti odškodnění 8,3 miliardy korun, které rozhodci přisoudili zaplatit státu. Firma však odvolání napadla, protože jej nepodalo ÚZSVM. Úřad Juráskové to však odmítl s tím, že se pod odvoláním podepsal člověk z ÚZSVM. V případě, že rozhodci dají za pravdu Diag Human, stát bude muset zaplatit celou sumu společně s penále a úroky. Celkem jde přibližně o 9,5 miliardy korun.

"Chceme, aby vláda, která o sporu s Diag Human v minulosti opakovaně jednala, zavázala ministryni a její podřízené k přísnému respektování zákona a nezávislosti soudní moci," uvedl pro Rádio Česko právní zástupce firmy Jan Kalvoda.

Celý spor se navíc ještě více zkomplikoval. Arbitráž mezi státem a Diag Human totiž podle Kalvody vyšetřuje protikorupční policie. Firma však za spuštěním vyšetřování nestojí. Policii, ale předá materiály vypovídající o protiprávních krocích ministerstva.

Diag Human vede arbitráž s Českou republikou kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou a domáhá se mnohamiliardového odškodného. Kauza nabrala v poslední době rychlý vývoj. Začátkem roku se k účasti na arbitráži přihlásily kyperská firma Towitt Machinery a Dumfries Holding se sídlem na ostrově Svatý Vincent a Grenadiny, které si údajně nárokovaly až třetinu financí, o které se v arbitráži jedná. Proti zapojení obou firem do arbitráže se ohradila Diag Human, která na ně podala žalobu.

Firma Diag Human navrhla vládě zastavení současného přezkumného rozhodčího řízení, a aby obě strany sporu respektovaly původní rozhodčí nález z roku 2008. Ten určil, že státfirmě zaplatit přes osm miliard korun a úroky. Obě strany sporu se odvolaly. Česko nárok firmy odmítlo.

Tomáš Paták, patak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688