TNBiz (TN.cz)
Finance  |  30.04.2010 13:01:06

Řecká rozpočtová krize: Rozhovory budou ukončeny o víkendu, v neděli se sejde Eurogroup

Mediafax

ATÉNY/PAŘÍŽ/BERLÍN/MADRID (MEDIAFAX) - Německo očekává, že rozhovory mezi řeckou vládou, Evropskou centrální bankou (ECB) a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) budou ukončeny tento víkend, krátce poté se sejdou i ministři financí zemí eurozóny. V pátek o tom informovala agentura Reuters.

Mluvčí německého ministerstva financí v pátek uvedl, že země očekává, že o víkendu budou ukončeny trojstranné rozhovory mezi Aténami, MMF a ECB o detailech pomoci. Řecká vláda přijala plán na další výrazné úspory, což patří právě mezi podmínky pomoci.

Již v pátek se ministři financí spojí telekonferencí, aby hovořili o situaci v Řecku. Tuto informaci pro agentura Reuters potvrdil francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner. V neděli se pak sejdou ministři financí eurogroupu, tedy skupiny, jež sdružuje země platící eurem.

Francie plánuje i setkání nejdůležitějších ministrů s prezidentem Nicolasem Sarkozym, aby také hovořili o pomoci Řecku a situaci na finančních trzích. Jednání by se mělo konat 1. května a očekává se, že se ho zúčastní i ministryně financí Christine Lagardová.

V současné době Atény souhlasily s přijetím opatření, jež povedou k ušetření dalších 24 miliard eur. Země bude muset snížit bonusy pro státní zaměstnance, zvýšit daň z přidané hodnoty (DPH) a zmrazit mzdy v příštích třech letech. Proti tomu se však silně postavili odboráři, kteří plánují svolat celonárodní stávku na 5. května.

Francouzská ministryně financí Lagardová uvedla, že rozhodnutí o řešení řecké krize by mělo být dosaženo ještě před summitem, jež se bude konat 10. května v Bruselu. Předseda Evropské komise José Barroso v pátek uvedl, že záchranný balíček pro Řecko by měl zabránit šíření obdobných potíží i do dalších zemí eurozóny.

V posledních dnech se objevily spekulace o možném dominovém efektu, který by mohl ohrozit stabilitu eurozóny. V tomto týdnu ratingová agentura Standard&Poor's snížila rating dlouhodobých závazků Portugalska na "A- ", Řecka z "BBB+" na "BB+" a Španělska z "AA+" na "AA".

V reakci na tyto obavy, portugalská vláda oznámila, že přijme další opatření na snížení deficitu. V letošním roce socialistická vláda chtěla snížit schodek na 8,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Podle ministra financí Fernanda Teixeira dos Santose je ale možné, že se vládě podaří ho snížit pod tuto úroveň.

Současný plán vznikl s podporou hlavní opoziční sociálnědemokratické strany PSD. Jeho součástí je i zmrazení mezd státních zaměstnanců, omezení výdajů a zvýšení daní. Do roku 2013 by se deficit měl dostat pod úroveň tří procent HDP, jež vyžaduje Evropská unie. V roce 2009 se schodek vyšplhal na 9,4 procenta HDP a veřejný dluh se dostal na 76,8 procenta HDP.

Španělsko v pátek potvrdilo, že nebude muset požádat o finanční pomoc. Viceprezidentka María Teresa Fernández de la Vega ve středu v reakci na snížení ratingu uvedla, že Španělsko dodrží svůj závazek na snížení deficitu pod tři procenta HDP do roku 2013. "Přijali jsme úsporný program a začali jsme pracovat na reformě pracovního trhu, v současné době implementujeme všechna opatření, která povedou k naplnění našich cílů," řekla de la Vega.

Podle španělského statistického úřadu INE nezaměstnanost překročila hranici 20 procent a dostala se na svoji nejvyšší úroveň od roku 1997. Celkový počet nezaměstnaných stoupl ve Španělsku na 4,612 milionu lidí.

Rozpočtový deficit v roce 2009 Španělsku dosáhl 11,2 procenta HDP. Ve stejném roce se španělský dluh se vyšplhal na 53,2 procenta, tedy na celkem 560 miliard eur, což je dvakrát více, než je řecký dluh.

Simone Radacicova, radacicova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688