Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  30.04.2010 12:08:27

Na VII. Fóru Zlaté koruny půjde o souboj mezi ekonomy a politiky

Blíží se volby a politické strany odkryly karty, aby nalákaly voliče na své programy. Letošní odložené předčasné volby poskytují těmto programům šanci náležitě se rozkošatět. Nedivme se. Je tu krize a politici už jsou takoví, že v mimořádných obdobích rádi upozorňují na svou nepostradatelnost a pasují se do rolí spasitelů. Z rukávu nyní tahají jeden trik za druhým, jak krizi zkrotit, až nám z toho jde někdy hlava kolem. Kdyby se všechno, co mají strany před volbami v plánu, mělo uskutečnit, skončili bychom v ještě větší krizi a zmatku. Ale tak to jistě nebude.

 

Mnohem jistější je, že toho, kdo bude po volbách vládnout, nečeká lehký život. Bude muset na sebe vzít velkou odpovědnost a být schopen vyřešit nelehké problémy. Vysoké zadlužování státu, nezaměstnanost spolu s dalšími dopady hospodářské krize, korupce, stárnutí populace, problémy zdravotnictví a školství... To jsou jen nejviditelnější a nejmarkantnější bolavá místa, a zdaleka ne všechna, která volají po nápravě, zlepšení, po změně.

 

Zeptejme se rovnou, zda mají politici v této chvíli skutečně v rukou ta nejlepší řešení? Chtějí se jen zalíbit nebo myslí tentokrát vše opravdu vážně? A mají jejich plány vůbec oporu v realitě? Ještě před volbami budeme mít příležitost si to prověřit.

 

V Praze dojde 17. května k zajímavé konfrontaci. Na VII. Fóru Zlaté koruny se proti sobě postaví tváří v tvář na jedné straně ekonomové, manažeři a podnikatelé, na druhé lídři politických stran, které mají šanci uspět ve volbách. Pod názvem Ekonomika versus politika aneb VOLBY 2010 se náš pohled zaměří na to, jak jsou politici schopni a připraveni řešit nejenom krizi, ale zajistit také další vývoj České republiky v širších národohospodářských souvislostech.

 

Když se podíváme kolem sebe, tak to podstatné, a tím je jednotná vize, z níž se odvíjí budoucí postavení země, nám stále uniká. Namísto potřebných a nezbytných změn, které by nás někam dovedly, děláme dílčí, nesystémové, kompromisní kroky, které nikam nevedou a situaci spíše zhoršují. Často s poukazem, že na to či ono nemáme. Priority sice vyhlašujeme, ale nikdo není schopen se za ně postavit, tak jak to dělají politici kupříkladu v úspěšných severských zemích. To se týká jak zadlužování státu, tak podmínek pro podnikání, rozvoje infrastruktury, vzdělání a dalších oblastí.

 

Již minulá fóra Zlaté koruny upozornila na to, že bychom nyní neměli promarnit šanci na změnu. Tato fóra připomněla, že jsme na rozcestí a měli bychom se rozhodnout, kam dál. Zatím na nich ekonomové a podnikatelé většinou jen debatovali mezi sebou. VII. Fórum Zlaté koruny bude zcela jiné. Poprvé na skutečně reprezentativní úrovni zástupci obou táborů – ekonomové a politici – budou moci bezprostředně reagovat na argumenty druhé strany. Dodejme, že takovýto otevřený a veřejně prezentovaný dialog zde do této doby citelně chyběl.

 

VII. Fóra Zlaté koruny se zúčastní Jan Švejnar, Michal Mejstřík, Milan Zelený, Valtr Komárek a další významní ekonomové, zástupci podnikatelských svazů Jaroslav Míl, Jaroslav Hanák, Jan Veleba, přední podnikatelé a manažeři jako např. Andrej Babiš, Jan Mühlfeit, Stanislav Bernard a další. Nejvýznamnější politické strany budou reprezentovat Petr Nečas, Miroslav Kalousek, Cyril Svoboda, Miloš Zeman a Radek John. Svého reprezentata by měla vyslat i sociální demokracie.

 

Více informací o programu fóra najdete na www.zlatakoruna.info/forum. Zde se mohou zájemci o účast na fóru zároveň přihlásit. K fóru také probíhá diskuse na Facebooku na adrese www.facebook.com/pages/Praha-Czech-Republic/Forum-Zlate-koruny/340828453283 (název stránky „Fórum Zlaté koruny“), odkud vzejdou dotazy k účastníkům fóra.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688