TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  28.04.2010 16:01:01

Dostavba dálnice D8 je ohrožena, starostové v Ústeckém kraji protestují

Mediafax

ÚSTÍ NAD LABEM (MEDIAFAX) - Starostové z okolí nedokončené dálnice D8 jsou vážně znepokojeni ohroženou dostavbou této komunikace. Na setkání s vedením kraje u kulatého stolu v Ústí nad Labem vyzvali vládu, aby dokončení dálnice věnovala zvýšenou pozornost.

„Vadí nám neustálé odklady a průtahy způsobené odvoláními, soudními žalobami a dalšími administrativními překážkami, které dokončení dálnice kladou ekoaktivisté. Stavba je přitom pro region velmi důležitá. Přetížená doprava pravidelně ucpává provoz v městech a obcích, na objížďkách umírají lidé. Je nutné to co nejrychleji řešit, a to třeba i změnou legislativy,“ shrnula stížnosti starostů hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD).

Dálnice je rozestavěna od osmdesátých let. K jejímu dokončení chybí 16,4 kilometru dlouhý úsek přes České středohoří. Zpoždění stavby má doslova tragické následky v podobě častých a velmi vážných dopravních nehod. V pondělí na objížďce dálnice po silnici I/30 při srážce dvou osobních aut zahynul řidič. Ve středu byl další muž po střetu s kamionem vážně zraněn.

„Chybí nám stavební povolení na zhruba dva kilometry dálnice. Další části jsou však napadeny třinácti žalobami. Kdybychom mohli stavět, peníze na financování stavby by byly k dispozici. Později to může být složitější,“ uvedla Marie Nádvorníková z Ředitelství silnic a dálnic ČR. Evropská komise totiž zahájila prověřování dotace na stavbu dálnice. „Komise dostala udání od ekoaktivistů, že je stavba špatně připravena a probíhají soudní spory. Podle mého názoru však podaná žaloba ještě neznamená, že příprava byla špatná. Soudy zatím většinu sporů nerozhodly a ani nevydaly předběžné opatření,“ dodala Nádvorníková.

Dálnice D8 z Prahy do Drážďan měla být původně hotova do roku 2000, termín dokončení se postupně posouval až na rok 2010. Podle některých odhadů však kvůli průtahům není reálný ani rok 2011 nebo 2012.

Karel Rouc, rouc@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688