Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  25.04.2010 19:38:31

ÚS má pro penzisty minimální důchod.



KSČM má program pro dolních 10 milionů prohlásil Pavel Kováčik v úvodu Partie, když měl v duelu s Davidem Vodrážkou srovnat programy KSČM a ODS, jinak ale v průběhu debaty nad možným omezením poslanecké imunity poslaneckými náhradami, redukcí výborů a podvýborů v PS, se zase až tolik názorově nelišili. Vypadalo to, že svorně oba odsuzují i korupci, jen diferencovaně pohlížejí na korupci páchanou příslušníky vlastní a druhé strany. Shodli se i na škodlivosti přeběhlictví, Kováčik v úplném závěru stačil ještě poznamenat, že KSČM znovu předloží návrh zákona zamezující tomuto jevu. Viditelný rozdíl bylo možné vysledovat jen v délce času, který si za kultivovaného moderování Jana Punčocháře přisvojili. Vodrážka se vyjadřoval stručně, Kováčik byl košatější a rozvláčnější.
Hlavním tématem Otázek Václava Moravce byl podle očekávání nález Ústavního soudu, zabývající se přiměřeností hmotného zabezpečení penzistů, o kterém jsme rozsáhleji pojednali před týdnem a posléze i stav zadluženosti států EU, resp. nastavení rigidnějších pravidel v zájmu sjednocení ekonomických procesů. Moravcovi se podařilo sezvat obsazením zajímavou, nicméně poněkud nevyrovnanou, společnost diskutérů. Ve studiu se sešli: Miroslav Kalousek, Pavel Horák, Vladimír Špidla a Jiří Rusnok. Vzdáleně do diskuse vstupovali Bohdan Hejduk a Vladimír Bezděk. Jestliže první dva jmenovaní nezapřeli příslušnost k politické scéně, tak dlužno jedním dechem připojit, že místopředseda TOP 09 byl s materií obeznámen evidentně komplexněji, ke své škodě se však nedokázal vyvarovat špatně skrývaných ataků vůči nepřítomnému předsedovi KDU-ČSL. V každém případě však Špidla i Rusnok na problém pohlíželi z většího odstupu, racionálně, posuzovali jej bez zbytečného stranického balastu a ostatní převyšovali dobrou znalostí legislativy.
Zejména Špidla zúročil své praktické zkušenosti z předmětné oblasti. Nález ÚS charakterizoval jako obecný - bez instrukce. Má jasno v posloupnosti kroků, když očekává, že konkrétní řešení by mělo být zřejmé nejpozději do konce letošního roku. Akcentoval nutnost nového přístupu spočívajícího v přípravě na dlouhověkou společnost. Zdůraznil, že reforma nepotřebuje paniku, odmítl opt out, vyslovil se pro zachování průběžného systému a plédoval pro systém stojící na třech pilířích. Spolu s Rusnokem i Kalouskem podrobil představy Pavla Rychetského o nevýrazném dopadu nálezu na hospodaření systému neúprosné korekci.
V obecné rovině k tomu dlužno poznamenat, že pokud zrušení § 15 zákona o důchodovém pojištění dovedeme ad absurdum, tak důchody nelze sofistikovaně počítat, protože mizí institut výpočtového základu s nímž operují další ustanovení zmíněného zákona. Za tohoto stavu by pak mohlo platit ustanovení podle něhož procentní výměry všech nově vypočítávaných důchodů budou činit minimální částku, tedy 770 . Takové kuriózní dopady jsme už ale naznačili v podrobnější glose z minulého týdne zde.
Pokud jde o vstupy Bezděka a Hejduka, tak bylo zřejmé, že náměstek ministra financí se v materii důchodového pojištění zdaleka neorientuje tak jako jeho partner, což je ovšem logické. Jistější byl v druhé části besedy. Z Bezděkových vyjádření by se dalo usuzovat, že není zvláštním příznivcem průběžného systému, nedalo se také nevšimnout, že ve svých vstupech několikrát akcentoval druhý pilíř. O podobě tohoto penzijního sloupu se však dozvíme něco bližšího až na přelomu května a června, kdy má skončit druhé kolo práce jeho komise, kterážto má tentokrát předložit i nějaká doporučení.          

Další informace a zajímavosti  zde, třeba speciální předpověď počasí pro ČeskoSlovensko

     


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688