TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  23.04.2010 22:00:01

Janukovyč je zrádce, tvrdí západ Ukrajiny

Mediafax

KYJEV (MEDIAFAX) - Regionální parlament Lvovské oblasti na západě Ukrajiny v pátek vyzval ukrajinský Nejvyšší soud, aby začal vyšetřování prezidenta Viktora Janukovyče kvůli velezradě, které se dopustil, když ve středu podepsal dohodu se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem. Informuje o tom server France 24.

Janukovyč ve smlouvě podepsané v ukrajinském Charkově vyměnil prodloužení pobytu ruské Černomořské flotily na Krymu o dalších 25 let za 30procentní slevu na ruský zemní plyn.

Rusko tak po roce 2017, kdy vyprší smlouva z roku 1997, nemusí stahovat své lodě ze Sevastopolu. Ukrajina zase podle prohlášení prezidenta Medveděva získá "slevu na ruský plyn ve výši 100 dolarů při ceně 330 dolarů za tisíc kubíků nebo 30 procent z určité ceny". Rusko navíc poskytne Ukrajině pomoc v podobě dodávek plynu za 40 miliard dolarů.

Parlament Lvovské oblasti ovšem soudí, že "Janukovyč zradil zájmy své země". Proto odhlasoval rezoluci, která požaduje jeho "odvolání kvůli velezradě".

Podobné prohlášení schválila i sousední Ternopilská oblast. Podle něj "prezident překročil všechny hranice". Dohodu pak ternopilští poslanci označili za "hanebnou kapitulaci".

Rezoluci odsuzující dohodu z Charkova a požadující Janukovyčovo odvolání schválí v sobotu s největší pravděpodobností také parlament v Ivano-Frankivské oblasti.

Opozice v čele s bývalou premiérkou Julijí Tymošenkovou navíc chystá na sobotu demonstraci v ukrajinském hlavním městě Kyjevě.

Charkovskou dohodu musí ještě schválit jak ukrajinský, tak i ruský parlament. Podle středečního prohlášení by ukrajinští zákonodárci o smlouvě měli hlasovat příští úterý. Souběžně by měl o dohodě jednat i ruský parlament.

Konflikt kolem Černomořské flotily byl jedním z několika bolavých míst rusko-ukrajinských vztahů za vlády Janukovyčova předchůdce Viktora Juščenka a expremiérky Tymošenkové, kteří odmítali Rusům za ekonomické výhody ustupovat v jejich požadavcích na sevastopolskou základnu.

Napětí mezi oběma zeměmi několikrát přerostlo v evropskou plynovou krizi - naposledy Rusko zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu na počátku loňského roku.

Smlouva z Charkova, která deklaruje jednoznačné zlepšení ukrajinsko-ruských vztahů a měla by situaci urovnat, ovšem může způsobit výrazné neshody mezi východem a západem Ukrajiny, které by podle nejpesimističtějších předpovědí mohly skončit rozdělením země.

Zatímco západ Ukrajiny, který se proti smlouvě bouří, vzhlíží k Evropě a Spojeným státům a chtěl by vstoupit do Evropské unie i NATO, převážně ruskojazyčný východ země inklinuje k Moskvě a euroatlantická integrace je mu zcela cizí.

Tána Vocu, vocu@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688