TNBiz (TN.cz)
Investice  |  23.04.2010 18:21:09

Sopečná kalamita připravila Česko o 58 000 zahraničních turistů, ztráta může dosáhnout 0,5 miliardy

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Český cetrovní ruch utrpí kvůli výpadku letového provozu zapříčiněného erupcí islandské sopky zhruba půlmiliardovou ztrátu. Mediafaxu to v pátek řekl vedoucí mediálního oddělení České centrály cestovního ruchu (CzechTourism) Filip Remenec .

"Přerušení leteckého provozu v důsledku erupce islandského vulkánu znamená pro Českou republiku z pohledu cestovního ruchu velké ztráty. Ušlé zisky počítají nejen v leteckém průmyslu, hotelnictví, ale i ve stravovacích zařízeních a dalších subjektech poskytujících služby v cestovním ruchu. Celková ztráta může dosáhnout až půl miliardy korun.," uvedl Remenec.

Z posledních čísel, která poskytlo Letiště Praha, vyplývá, že od minulého pátku do toho aktuálního bylo zrušeno 830 příletů. Díky tomu do České republiky a zejména do Prahy nedorazilo přibližně 58 tisíc zahraničních turistů, plyne z Remencovy kalkulace.

S výpočty CzechTourismu souhlasí i viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. Podle něj úbytek desetitisíců zahraničních turistů vesměs z kategorie těch, kteří nadprůměrně utrácejí, na svých příjmech pocítí statisíce Čechů. Kromě zaměstnanců hotelů, restaurací a jejich dodavatelů to jsou například i prodavači suvenýrů.

Podle Okamury se přehlíží skutečnost, že zatímco pro cestovní kanceláře prodávající zájezdy do zahraničí sezona ještě nezačala, v příjezdovém cestovním ruchu je to jiné. "My máme hlavní sezonu už od Velikonoc," uvedl Okamura s tím, že o to je dopad kalamity výraznější.

Důsledky přerušení letecké dopravy pozoruje i na svém podnikání. "Poskytuji služby výhradně turistům z Asie a Ameriky, takže od uzavření letišť v pátek 16. dubna nedorazil nikdo. Další turnusy přijedou až 28. dubna. Dvanáct dní jsme prakticky bez práce," uvedl Okamura s tím, že jen jeho společnost tak přišla o tisíc zahraničních turistů. Ostatní firmy v oboru jsou na tom podobně.

Ludek Vainert, vainert@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688